Frokost og højtider
Frokost hører for mange til hverdagen.Men ved højtider samles vi ofte også omkring et frokostbord til fejring og socialt samvær. Ved højtider som påske, pinse og jul bliver frokosten derfor for mange det sted, hvor vi mødes til familiehygge og sammenkomster med venner. På mange arbejdspladser afholdes også julefrokoster, påskefrokoster eller måske endda sommerfrokoster, hvor frokosten bliver omdrejningspunktet for socialt samvær kollegaer imellem.
Når vi taler frokost og højtider, bliver frokosten ikke kun et måltid, men en social aktivitet, hvor vi deler historier og sammen skaber nye minder. Forskellige højtider er forbundet med forskellige traditioner. Her kan du blive klogere på nogle af de typiske frokosttraditioner ved forskellige højtider og blive inspireret til frokostretter til højtiderne.
Påskefrokost
Ved påske er påskefrokosten en central del af fejringen. Afhængig af kultur og den enkelte familie/venneflok/arbejdsplads traditioner byder påskefrokostbordet ofte på en række påskeklassikere, som er retter, der minder os om, at foråret er kommet. På mange påskefrokostborde serveres:
- Sild
- Karrysild
- Lun leverpostej med champingon og bacon
- Lune frikadeller
- Lammekølle
- Æggesalat
Udover at retter bestående af sild, æg og lam kan minde os om forårets kommen, så taler disse også ind i en historie og en symbolik fra den kristne tro. Ægget symboliserer fx vækst og genfødsel i den kristne tro, og lammet symboliserer frelse fra død og dårligdom. Påskebordet dekoreres ofte med forårets blomster, fx påskeliljer og tulipaner, samt farverige æg og påskekyllinger, der sammen med maden skaber en festlig og hyggelig atmosfære, hvor familie og venner samles for at fejre og nyde hinandens selskab.
I vores blogunivers har vi tidligere skrevet om påskeretter og lækker påskemad. Find inspiration til påskefrokosten i vores blogindlæg om påskeretter her og påskemad her. Udover de traditionelle påskeretter kan man med fordel også servere retter med forårets råvarer. Du kan finde inspiration til forårsmad her.
Pinsefrokost
Den syvende søndag efter påske falder pinsen, og her samles mange med familie, venner eller måske kollegaer til en pinsefrokost. Pinsefrokost byder typisk på retter, som til forveksling kan minde om dem, der serveres på påskefrokost eller en julefrokost, fx fiskefilet, laks, æg, sild, frikadeller, lun leverpostej og lignende. Pinsen falder mellem den 10. maj og 13. juni, og her kan du med fordel også bruge nogle af sæsonens råvarer. I maj måned er kulmule, rabarber og asparges blandt andet i sæson. Bliv inspireret til retter med disse ingredienser i vores blogindlæg her.
Julefrokost
Julen er hjerternes fest, og derfor rykker vi ofte sammen netop ved denne højtid. Hvad end det er i familiens skød, med vennerne eller med kollegerne. I løbet af december måned afholder mange familier, vennegrupper og arbejdspladser julefrokoster. Julefrokoster byder ofte på et festmåltid med et stort udvalg af både kolde og lune retter samt salte, syrlige og søde retter, det kan fx være:
- Flæskesteg
- And
- Lune frikadeller
- Lun leverpostej
- Forskellig slags sild
- Fiskefilet
- Tarteletter
- Medisterpølse
- Skinke med grønlangkål
- Rødkål
- Ostebord
- Risalamande
- Konfekt
- Æbleskiver
- Julesmåkager
Hos frokostordninger.dk elsker vi juletraditioner, og derfor har vi også på vores blog skrevet flere indlæg om netop retter til julebordet. Her finder du inspiration til det vegetariske julebord, og vil du vide, hvordan dine julesmåkager kan holde sig hele december? Så har vi også skrevet et indlæg om det her.
MENU