Linser

forskellige slags linser

Linser er en bælgfrugt ligesom kikærter og bønner. Det er frø i bælg fra linseplanten, som høstes og tørres, før den kan bruges i madlavning. Modsat kikærter skal linser ikke sættes i blød, men det er vigtigt, at de skylles og koges. De kan også købes på dåse, hvor de er kogt i forvejen. 

Linser er en vigtig ingrediens i madlavning, særligt i det vegetariske og veganske køkken. Det er nemlig en god kilde til protein og kostfibre, der sikrer en god mæthed. Faktisk indeholder linser 27 gram protein pr. 100 gram (ukogt), hvilket er samme niveau som meget kød, og derfor er linser en god erstatning for kød i mange retter. Derudover er linser fyldt med gode vitaminer og mineraler som kalk, jern og B-vitaminer. 

Forskellige slags linser

Linser er dog ikke bare linser. Der findes nemlig forskellige typer, som kan anvendes på lidt forskellige måder i madlavning. Røde linser (splitlinser), sorte linser (belgualinser) og grønne linser er nogle af de mest udbredte og anvendte typer.

Røde linser

Røde linser kender du på den røde farve. Her er linsefrøset 3-5 mm og typisk delt i halve, så de ligner en halvkugle. Når røde linser koges, koges de ud og bliver en mere ensartet masse. Det er typisk denne linsetype, der bruges i den populære indiske ret Dahl. Derudover fungerer røde linser også godt i supper, gryderetter, linsemos, linsehummus, linsepostej, pastasovs og linsebøffer. 

Grønne linser

Grønne linser er ikke helt grønne, men mere mørkegrønne eller brunlige. De er også 3-5 mm, men de er mere runde og flade i udseendet. Når de koges, bevarer de deres form, hvilket gør, at de fungerer godt i salater og pastaretter. De kan også fungere som erstatning for ris eller laves til linsebøffer. 

Sorte linser

Belugalinser er sorte, små linser, som er mere runde end både de røde og grønne linser. Når de koges, kan de miste lidt af deres farve. De kan ligesom røde og grønne linser anvendes i en lang række vegetariske og veganske retter. Det gælder fx gryderetter, salater, vegetarisk bolognese og som fyld i en enchiladas.

Holdbarhed og opbevaring

Tørrede linser kan typisk holde sig et år, men se altid på datomarkeringen på emballagen. De bør opbevares ved stuetemperatur et sted, der er mørkt og tørt, fx i køkkenskabet eller i køkkenskuffen. Efter kogning kan linser holde sig ca. 4 dage i køleskab. Det er desuden muligt at fryse kogte linser. Her er holdbarheden 6 måneder. Vælger du at fryse linserne, kan du med fordel underkoge dem en smule, da konsistensen kan blive påvirket.