Den danske frokostkultur

frokosttallerken

I Danmark anses frokosten ikke som dagens hovedmåltid. I en undersøgelse fra 2021 af Madkulturen fremgår det, at 11% anser frokosten som hovedmåltidet, mens hele 78% ser aftensmåltidet som dagens primære måltid. 

I Danmark er det meget normalt at spise frokost midt på dagen, hvilket typisk er mellem klokken 12 og klokken 14 – 50% spiser frokost mellem klokken 12 og 13. Det konkrete frokosttidspunkt afhænger dog ofte af, om man er på arbejde eller ej. Og er man på arbejde, kan tidspunktet afhænge af  blandt andet arbejdsrutinerne på arbejdspladsen, kulturen og arbejdsopgaverne den konkrete dag.

Den danske frokoskkultur i tal

Det er naturligvis forskelligt, hvordan frokosten nydes, og hvad danskerne foretrækker at spise til frokost. Der er dog lavet flere undersøgelser på området, der giver et billede af den danske frokostkultur. 

En undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer viser, at blandt andet: 

  • 17 % af danskerne har medbragt mad/madpakke med på arbejde i hverdagene
  • 13 % har et hjemmelavet måltid med i hverdagene 
  • 13 % laver frokost af sammensatte komponenter i hverdagene
  • 10% har en kantine, de benytter sig af i hverdagene (fx frokostordning)
  • 9% har medbragt rester i hverdagene 
  • 4% har en færdigret med i hverdagene 
  • 3% spiser på café eller restaurant i hverdagene 

Disse tal peger på, at det mest normale frokostform for danskerne er den klassiske madpakke. Derimod er det ikke særlig udbredt at spise frokost ude i byen fx på restaurant eller café. Generelt viser undersøgelsen, at danskerne knytter ord som “nemt”, “hurtig at tilberede”, “mættende” og “god smag” til deres frokost. At frokosten er “billig” og “sund “ står også højt på listen, når danskerne skal beskrive deres frokost. 

De fleste spiser rugbrød, kødpålæg og forskellige grøntsager til frokost. 

Bliv klogere på forskellige typiske frokostmadvarer i vores vidensunivers her.