Fuldkornsbrød

fuldkornsbrød skåret igennem

Fuldkornsbrød er en brødtype, der primært laves på fuldkornsmel. Kornsorten kan variere fra hvede og rug til andre kornsorter som byg eller spelt, hvilket giver forskellige nuancer i smagen og teksturen af brødet. Fuldkornsbrød kommer i mange forskellige varianter. Udover at være lavet på forskellige korn og meltyper kan brødet også laves som både skrivebrød og i form af fuldkornsboller. Skivebrød er ideelt til både morgenmad og frokost, hvor dets tætte krumme gør det til en solid base for forskellige pålæg. Bollerne, der ofte er mindre og lettere, er perfekte til madpakken, til en sandwich eller som en sund snack. Uanset formen, har fuldkornsbrødet en kraftig skorpe og en indre struktur, der er grovere end almindeligt hvidt brød. Fuldkornsbrød kan variere fra et lysere fuldkornsbrød til til det groveste rugbrød fyldt med hele og knækkede kerner.

Fuldkornsbrød til frokost

Fuldkornsbrød kan bruges på mange forskellige måder i frokostmåltidet. Det kan blandt andet anvendes som base for en mad med lækkert pålæg. Her er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du vil putte på en skive fuldkornsbrød eller i din bolle. Fuldkornsbrød komplementerer alt fra lette fyld som friskost med krydderurter og grøntsager, til mere fyldige pålæg som kyllingesalat eller tunmousse. Skiverne kan også bruges til at lave en solid sandwich med skiver af magert kød, frugt og grøntsager, eller som en del af en charcuterie-anretning med ost og pølse. Fuldkornsbrød er også perfekt til at dyppe i suppe eller servere sammen med en let salat. Brødets høje fiberindhold gør det til et mættende og sundt valg til frokosten.

Hvornår er et brød fuldkorn?

Som ordet “fuldkorn” indikerer, så er der tale om, at det fulde/hele korn anvendes. Når man siger, at hele kornet anvendes, betyder det, at alle dele af kornet er med. Kornet kan dog både være hele, knækkede eller malet til mel.Det betyder også, at fuldkornsbrød både kan have en grov struktur med hele eller knækkede kerner, have en ensartet struktur lavet på fuldkornsmel eller bestå af en blanding af kerner og fuldkornsmel. For at et brød kan få fuldkornslogoet på pakken, indeholder det minimum 30% fuldkorn efter bagning.

Fuldkornsbrødet adskiller sig fra det hvide brød ved fiberindholdet. Fuldkornsbrød indeholder som sagt alle elementer af kornet, hvori der sidder fibre. Fibre bidrager til mæthed, bedre fordøjelse og et stabilt blodsukker. Det hvide brød derimod er lavet på korn, hvor dele af kornet (kimen og skaldelen) er sorteret fra. Når man ser på kalorieindholdet i hvidt brød vs. fuldkornsbrød, er der dog ikke den store forskel.

Er fuldkornsbrød sundt?

Fuldkornsbrød kan indgå i en sund og varieret kost. Fuldkorn har flere positive indvirkninger på kroppen, og det bidrager med gode vitaminer og mineraler. Jo mere fuldkorn, des sundere er det. Men som det er med så meget andet, så handler det om mængder og variation. En god tommelfingerregel er at lade fuldkornsbrødet udgøre ca. 25% af tallerkenen.

Opbevaring og holdbarhed

Fuldkornsbrød skal helst opbevares i en frysepose. Her er holdbarheden 6-7 dage i køkkenskab/køkkenbord og 3 måneder i fryseren.