Sild

Sild er lækkert til frokosten.

Sild er en klassiker på frokostbordet i Danmark. Det er en fødevare, der er en stor del af den danske madtradition, som  ofte serveres ved højtider som jul og påske, hvor det f.eks. spises som smørrebrød. Selvom man næsten ikke kan sige julefrokost og påskefrokost uden sild, så er sild naturligvis ikke forbeholdt højtider og festlige lejligheder. Sild kan også sagtens indgå i frokosten i hverdagen, hvor sild fungerer som pålæg på rugbrød, som hovedelement på en frokosttallerken sammen med diverse tilbehør eller i en frokostsalat. 

Sild er sundt 

I de officielle kostråd lyder anbefalingerne, at man skal spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram af disse skal komme fra fede fisk f.eks. sild. Sild er en fed fisk, som er rig på A-vitamin, B12-vitamin. D-vitamin, selen, zink, jod, protein og omega-3-fedtsyrer. Sild har derfor gavnlige effekter på kredsløbet, immunforsvaret, knogler og tænder.

Eksempler på sild til frokost 

Der findes mange forskellige former for sild på frokostbordet. 

  • Kryddersild 
  • Sennepssild 
  • Karrysild 
  • Paneret sild 
  • Røget sild 
  • Citronsild 

Sild som pålæg 

Brug et godt stykke rugbrød og top det med en eller flere varianter af sild, som sennepssild, karrysild eller kryddersild. Tilføj eventuelt lidt syltede rødløg, æg, og frisk dild for ekstra smag.

Sildesalat 

Lav en hurtig og lækker sildesalat ved at kombinere sild med kogte kartofler, æg, og løg. Brug en let dressing, f.eks. en blanding af cremefraiche og sennep, og server som pålæg på et stykke rugbrød

Frokostsalat 

Lav en let og smagfuld salat med marineret sild, grønne blade, tomater, agurk, rødløg og kartofler. Server eventuelt med et stykke rugbrød med et let lag smør

Hvor længe kan sild holde sig efter åbning? 

Holdbarheden af sild afhænger af, hvilken type sild det drejer sig om. Marineret sild på glas – det du køber i supermarkedet – har en holdbarhed på omkring 8-10 dage efter åbning, mens friskrøget sild har en kortere holdbarhed.