Pasta
Pasta er en enkel, populær og alsidig fødevarer, som er lavet af en simpel dej bestående af mel, æg og vand. Pasta kommer i mange forskellige typer og former og kan bruges til en perlerække af retter. De fås ligeledes som frisk og tørret.
Eksempler på forskellige pastatyper
- Spaghetti: Lang, tynd pasta, der er ideel til klassiske retter som spaghetti bolognese og carbonara
- Ravioli: Fyldt pasta, der kan være fyldt med alt fra ricotta og spinat til kød eller svampe, og som ofte serveres med en let sauce
- Tortellini: Små, ringformede pastastykker fyldt med en række forskellige ingredienser, og ofte serveret i en suppe eller med en sauce.
- Pasta Penne: Rørformet pasta med skrå ender, perfekt til bagte retter eller pastasalater
- Fettuccine: Bred, flad pasta, der ofte kombineres med fyldige saucer som alfredo eller svampesauce.
- Trenette: En form for pasta, der ligner fettuccine, men er lidt smallere, og som fungerer godt med både tunge og lette saucer.
- Tagliatelle: Bred pasta, der ofte serveres med klassiske italienske saucer.
- Tripoline: Pasta med en let snoet form og en riflet overflade, som gør det godt til at fange saucer.
- Lasagneplader: Store, flade stykker pasta, der bruges i lag i den klassiske lasagneret.
- Pastaskruer (Fusilli): Spiralformet pasta, der er perfekt til at fange sauce og fyld, ideel til både varme retter og salater.
De frisk pastatyper tilberedelse på få minutter, mens tørret pasta typisk skal koge 10-12 minutter alt afhængig af pastatypen. Pasta bør altid tilberedes i en gryde med kogende vand og koges uden låg med lidt salt. Årsagen til, at pasta skal koges uden låg, er, at låget gør, at vandet nemt koger over, og at du derfor må skrue længere ned for varmen, hvilket kan resultere i, at pastaen klistrer sammen. Oplever du, at passaten klistrer sammen, kan du vende pastaen i olie efter kogning. Undgå at koge pastaen med olie i vandet, da olien kan hindre, at vandet i gryden koger tilstrækkeligt.
Pasta til frokost
Når det kommer til frokost, er pasta en fremragende ingrediens, da pastaretter kan tilberedes på mange forskellige måder og tilpasses næsten enhver smag. Pastaens alsidighed gør den ideel til en bred vifte af frokostretter som fx en lækker, kold pastasalat ved at kombinere kogt pasta med friske grøntsager, protein og en let dressing eller en varm spaghetti bolognese, hvor den fyldige tomatsauce og hakket kød giver en tilfredsstillende frokostoplevelse. Det fungerer også godt i varme retter som en cremet pastaret med svampe eller en fyldig lasagne med hakket kød og en masse grøntsager.
Pastas holdbarhed og opbevaring
Tørret og tilberedt pasta kan holde sig et par år uden for køl, mens frisk pasta (fabriksfremstillet) typisk har en holdbarhed på ca. en måned i uåbnet tilstand. Har du kogt det, er holdbarheden op til 4 dage i køleskabet. Det betyder også, at du sagtens kan spise kogt pasta dagen efter, hvis det har været på køl, og det er blevet nedkølet hurtigt. Skal det bruges i en varm ret dagen efter, skal du helst varme det op til minimum 75 grader. Har du lavet for meget pasta, kan du også vælge at fryse det. Her er det en god idé at sørge for, at pastaen er kogt al dente, og at du tilsætter en smule olivenolie til passaten inden nedfrysning.
MENU