rødbede før tilberedning

Rødbede er en fantastisk vintergrøntsag, der kan tilføre både farve og smag til frokostretter. Den mørkerøde rødbede er ikke kun et syn for øjet, men kan også anvendes på mange kreative måder, hvor den både kan tilføje sødme og dybde i salte retter. Fra friske salater til fyldige sandwiches og pitabrød – mulighederne er mange, når det gælder rødbeden. Den kan både rives, bages, koges, syltes, eller grilles, hvilket gør den utrolig alsidig i frokostkøkkenet.

Rødbede er i sæson fra august til marts og kan findes i flere varianter, som den klassiske røde, de stribede og de gule beder. Den er en kilde til fibre, kalium, C-vitamin og B-vitamin, og kan derfor bidrage med både sundhed og smag til dine frokostmåltider. 

Rødbedens anvendelse i frokostkøkkenet

Herunder kan du læse om forskellige anvendelsesmuligheder: 

Syltede rødbeder

Traditionelt set er rødbeden i Danmark brugt som tilbehør i form af syltede rødbeder. Mange har måske fået syltede rødbeder på en leverpostejmad eller som tilbehør til frikadeller.

Det er ikke svært at kaste sig ud i at lavede hjemmelavede syltede rødbeder. Det eneste det kræver er nemlig rødbede, eddike, sukker, salt og vand. Hvis du vil tilføre dem lidt ekstra smag, kan du vælge at tilføje krydderier i form af en kanelstang, laurbærblade, nelliker etc.

Når du skal lave dem, skal du først vaske og skrubbe rødbederne grundigt, så der ikke er mere jord tilbage. Herefter koger du dem med skræl i cirka 30 minutter, og når de er kølet af kan du gnide skrællen af og skære dem i skiver. Lagen, som består af eddike, sukker og evt. krydderier får et opkog og hældes over rødbederne.

Rødbeder i ovnen

Bagte rødbeder med honning er perfekt tilbehør eller i en salat.

Skær rødbederne i mundrette stykker, og lav en blanding af olivenolie og honning, som hældes over bederne. Drys med salt, peber og evt hvidløgssalt, og bag dem i ovnen i cirka 30 minutter. Server rødbederne som tilbehør eller bland dem med en lækker salat.

Juice med rødbede

Hjemmelavet rødbedejuice fungerer fantastisk sammen med frokosten. Her er der knald på farverne, vitaminerne og smagen. Har du en juicer, kan du derfor med fordel springe ud i en juice med rødbede. Prøv at juice rødbeder sammen med æble, gulerod, ingefær og appelsin – det smager himmelsk.

Rødbedekage

Ønsker du at forkæle kollegerne med en dessert efter frokost eller lidt sødt sidst på eftermiddagen? Her kan rødbede også anvendes som ingrediens i en smagfuld og lækker kage. Rødbede passer nemlig også perfekt i en chokoladekage. Smagen er ikke så gennemtrængende, men bederne giver kagen en lækker, saftig konsistens. Prøv derfor at tilføre revet rødbede i din chokoladekage – du vil ikke fortryde det.