Tomat

tomater på stilk

Tomater er danskernes absolutte frokostfavorit, når det kommer til grøntsager til frokosten. Men faktisk er tomater ikke bare tomater. Der findes nemlig mere end 7000 sorter, hvoraf sorterne cherrytomater, blommetomater, bøffeltomater og cocktailtomater særligt har fundet vej til danskernes indkøbskurve og tallerkener. De fleste tomater er røde, men de fås også i andre farver fx gule. Størrelsen på tomaten afhænger af, hvilken type tomat, du står med. 

Tomater passer perfekt ind ved manges frokostmåltder, fordi den kan spises og tilberedes på mange forskellige måder. Derudover er tomater også fyldt med gode vitaminer og mineraler, herunder A-vitamin, K-vitamin, C-vitamin, folat og kalium. 

Tomatens mange anvendelsesmuligheder

Tomaten kan spises friske og rå, som de er. Det kan fx være som tilbehør til en rugbrødsmad eller som en del af en salat. Derudover kan de skære i skiver og bruges som pålæg fx i en frokostsandwich eller en burger. Tomaterne kan også tilberedes i ovn eller på grill og fungere som tilbehør til en ret. Derudover kan tomat indgå i en lang række varme retter som tærter, supper, saucer, pastaretter, pizza og lasagne. Udover friske tomater fås tomater som hakkede eller flåede tomater på dåse og som soltørrede tomater. 

Med andre ord: Tomater kan anvendes på mange forskellige måder og er derfor en alsidig spise.

Er tomat en grøntsag eller frugt?

Tomater vil typisk blive kategoriseret som en grøntsag, da anvendelsesmulighederne og næringsindholdet minder mere om grøntsager end om frugt. Men ser man på tomaten og dens botaniske opbygning, er der faktisk tale om en frugt, eller nærmere bestemt et bær. Og hvorfor er tomat så en frugt? Jo, kort fortalt skyldes det, at den vokser ud fra tomatplantens blomster og indeholder mindst ét frø. Derudover har den kerner og er omringet af frugtkød. Det samme gør sig gældende for agurk, der også betragtes som en grøntsag, men faktisk er en frugt. 

Holdbarhed og opbevaring

For at bibeholde tomatens smag og aroma, anbefales det at opbevare dem ved stuetemperatur, hvor holdbarheden typisk er 4-5 dage. Holdbarheden er længere på køl, men det kan påvirke smagen.