Kartoffel er en alsidig ingrediens, der kan tilberedes på mange måder – kogt, stegt, moset eller i form af kartoffelsalat – og den bruges derfor i mange frokostretter i den danske madtradition.
I Danmark er kartofler ofte en fast del af måltider som frikadeller, stegt flæsk, smørrebrød eller som en side-ret til kød og fisk. Kartoflens neutrale smag og evne til at absorbere andre smage gør den til en populær ingrediens til frokost, da den kan tilpasses forskellige frokostretter.
Er kartoflen en grøntsag?
Kartoflen er botanisk set en rodfrugt ligesom guleroden f.eks. er. Dog regner man ikke kartoflen som en grøntsag, når man ser på den rent ernæringsmæssigt. Den er nemlig en del mere stivelse i og lavere indhold af plantestoffer sammenlignet med andre grøntsager. Derudover indeholder kartofler mere energi (kalorier) end andre grøntsager.
Er kartofler sunde?
Kartofler indeholder flere kalorier end andre grøntsager. Derudover er kartoflen kilde til vitamin B, C, K og folat. Kartoflen er desuden rig på mineralerne kalium, jern og mangan.
Holdbarhed
Kartofler holder sig bedst i køleskabets grøntsagsskuffe. Typisk er holdbarheden mellem 3 og 5 uger. Hvis kartoflerne er grønne, skal du kassere dem. Den grønne farve er er giftig.
Kartoffelsæson
Kartoffelsæsonen løber fra juli og helt til december og fra januar til april.
Eksempler på frokostretter med kartoffel
- Klassisk kartoffelsalat
- Kartoffelmos
- Stegte kartofler
- Kartoffel- og grøntsagstærte
- kartoffelgratin
- Kartoffelmad på rugbrød (smørrebrød)
Kartoflens vej til Europa og Danmark
Det danske ord “kartoffel” er et tysk låneord, der originalt stammer fra det italienske ord “tartufulo”, der er en variant af det italienske ord for trøffel. Kartoflerne kom til Europa over Atlanterhavet fra Sydamerika på spanske sejlskibe i 1537, og i 1700-tallet kom den danske kartoffelhøst virkelig i gang, da Kong Frederik den 5. hentede de såkaldte “kartoffeltyskere” til Danmark for at dyrke de lækre rodfrugter på heden. Siden da er kartofler trådt ind som en dominerende og fast del af danskernes kost, der kan bruges som en god kilde til C-vitamin eller nok nærmere det perfekte sidestykke til en god sovs.
Kartoffelsorter
I Danmark har vi næsten 100 forskellige kartoffelsorter, der alle varierer meget i smag, størrelse, farve og særligt konsistens. De forskellige kartoffelsorter varierer også meget, når det kommer til, hvad hver sort bedst kan bruges til i dine retter.
De næsten 100 danske kartoffelsorter er selvfølgelig mere, end vi kan nå at forklare til bunds her. Vi har dog udvalgt nogle af de mest velkendte kartoffelsorter – og nogle af de mere specielle, som du nok ikke bruger så ofte.
Aspargeskartoffel – en velkendt kartoffelsort
De fleste kender til den lille, aflange og ovale aspargeskartoffel, der med en god fasthed og en lille størrelse er perfekt til en salat eller en sød tallerkenanretning.
Alexandra – kartoffelmadens bedste ven
Denne sort af kartofler har en sød og cremet smag, der passer perfekt til at pifte en god salat op, og så er den en af de allerbedste til at lave en dansk favorit – den klassiske kartoffelmad. Den meget faste konsistens giver en smule bid til en af smørrebrød-elskernes favoritter.
Balana – sovs og kartofler med stil
Når det kommer til kartoffelsorter, der er perfekte til en klassisk dansk menu med kød, kartofler og sovs, kan man ikke komme udenom “Balana”-sorten. Før i tiden var det sorterne Bintje og Svava, som danskerne foretrak til sovsen, men de seneste år har Banana-kartoflerne overhalet de andre indenom. Denne sort egner sig også godt til stegte kartofler, ovn-kartofler og en god kartoffelmos.
Estima – sorten til bagekartofler
En anden favorit i danske hjem er bagekartofler, og her er Estima-sorten den mest oplagte. Til bagekartofler er konsistensen altafgørende, og derfor er Estima et godt bud på en kartoffelsort med et stort indhold af stivelse. Alternativt kan man vælge sorterne Jelly og Safir, der også giver en god madoplevelse, når der er bagte kartofler på menuen.
Blå Congo – en farverig sort
Nu når vi til en af de mere specielle kartoffelsorter, som du næppe har brugt ofte, men som kan pifte dine retter og salater lidt op. Her skal man næsten nævne kartoffelsorten “Blå Congo”, som adskiller sig fra mange andre sorter ved sin karakteristiske blå farve, som er oplagt at bruge til at få et unikt visuelt udtryk i en frisk salat eller lignende.
MENU