Leverpostej

leverpostej

Leverpostej er en type smørbar postej lavet primært af lever, ofte svinelever, samt forskellige krydderier og ingredienser, der tilsættes for at forbedre smagen og konsistensen. Leverpostej kan varieres med forskellige tilføjelser såsom svampe, pistacienødder eller urter. Dette gør det muligt at tilpasse smagen efter personlig præference og sæsonens tilgængelighed af ingredienser. Det er en klassisk form for pålæg på det danske frokostbord og i madpakker og er ifølge undersøgelser danskernes foretrukne form for pålæg på rugbrød til frokost. Faktisk er leverpostej så meget en af danskernes foretrukne fødevarer, at det er i top 5 over det, danskerne savner mest, når de er på ferie.

En rugbrødsmad med leverpostej kan spises ren eller kan fx toppes med syltede rødbeder, agurkesalat, frisk agurk, ristet løg, karse, champignon eller bacon. Leverpostej kan desuden spises både varm og kold.

Er leverpostej sundt?

Ser man på den ernæringsmæssige værdi i leverpostej, kan man godt sige, at det er sundt. Det indeholder både vigtige vitaminer og mineraler, fx jern og A-vitamin. Dog indeholder leverpostej også en hel del fedt og består af lever, som er et afgiftningsorgan, der kan indeholde tungmetaller. Derfor er det en god idé at begrænse mængden af leverpostej, du smører på brødet. Derudover er der nogle befolkningsgrupper, som ikke bør begrænse mængden af leverpostej. Det gælder fx gravide, som skal undgå for store mængder A-vitamin.

Vegetarisk eller vegansk postej?

De vegetariske og veganske alternativer til klassikerne er blevet mere og mere udbredte, og det er ingen undtagelse, når det kommer til leverpostej. Her er lever erstattet med bønner, linser eller svampe.

Opbevaring og holdbarhed

Leverpostej skal opbevares i køleskab. Holdbarheden er typisk 3-5 dage efter åbning. Det kan desuden fryses. Det anbefales at fryse det ned i mindre blokke i en lufttæt beholder eller en frysepose. Holdbarheden i fryseren er 3 måneder.