Frokosttraditioner i udlandet

frokostbord udlandet

Frokost som måltid varierer fra land til land. Det gælder både, når det kommer til betydningen af frokosten, indholdet af den, samt måden den indtages på. I nogle lande er det et måltid, som indtages i hjemmet, mens det andre steder indtages ude i byen eller på arbejdspladsen. Her kan du blive klogere på frokosttraditioner i en række lande. 

Skandinavien

Krydser vi Øresundsbroen og besøger vores svenske naboer, er frokosten typisk et varmt måltid, som indtages enten i en kantine eller på en restaurant ude i byen. I Norge er der modsat Sverige ikke en tradition for at få varm mad til frokost. Her er der stor tradition for medbragte madpakker med brød og pålæg. 

Læs om den danske frokosttradition her

Tyskland

Tyskland spiser man frokost mellem 12 og 14, og her ses det som dagens hovedmåltid. Går man på arbejde i Tyskland, kan man både tage hjem for at spise eller gå ud på restaurant. Der er også mange, der tager en hurtig frokost på farten. En tysk frokost består ofte af klassiske tyske retter som currywurst, schnitzel eller sauerbraten og lignende. En særlig ting, der kendetegner tysk kultur, er, at de et par timer efter frokost skal have Kaffee und Kuchen (kaffe og kage). Dette bliver i større og større omfang en weekendbeskæftigelse, og i mindre grad noget, man gør i hverdagene. 

Italien

Mad er en stor del af den italienske identitet, og det ses ikke som noget, der blot skal give hurtig mæthed. Mad skal der kæles for. Når klokken slår 13:00 lukker mange  butikker og byer ned i et par timer for at spise frokost hjemme. Midt på dagen er solen på sit højeste, og italienerne søger væk fra solen i de varmeste timer. Frokostmåltidet tager typisk flere timer og består ofte af forskellige slags antipasti,  en il primo piatto (forret), en il secondo (hovedret) og til sidst serveres ost. Måltidet rundes af med espresso, kage og likør. 

Frankrig

I Frankrig spises frokosten sammen med andre mennesker. Mange steder i de franske byer tilbydes en såkaldt “Menu du jour”, som kun tilbydes ved frokosttid. Den består normalt af en forret, hovedret og en dessert. Det er desuden ikke unormalt, at få en 4-retters frokostmenu. Selvom man i Frankrig har “Menu du jour”, kan en frokost godt være mindre fx en baguette, som nydes i parken med venner eller kollegaer. Frokosten indtages typisk mellem klokken 12 og 14, mens aftensmaden nydes derhjemme – typisk først efter kl. 20.00. 

Spanien

I Spanien er det meget normalt, at man arbejder fra omkring kl. 9 om morgenen og holder fri omkring frokost (siesta), og så arbejder man igen fra sen eftermiddag til hen på aftenen. Frokosten (la comida) er dagens vigtigste måltid i Spanien. Typisk indtages måltiderne senere, end hvad vi kender i Danmark. Frokosten indtages mellem klokken 14 og 15, og aftensmåltidet starter først omkring kl. 21. Et typisk spansk frokostmåltid byder på flere retter, der nydes sammen med venner og familie. Gazpacho, paella, grillet fisk og rejer samt en dessert er ikke en unormal spansk frokost. Et par timer efter frokost tager mange i Spanien en kop kaffe med et stykke kage eller frugt til. 

England

I England er den såkaldte “Sunday lunch” en stor ugentlig familiebegivenhed fyldt med traditioner. Her byder frokosten ofte på roastbeef og Yorkshire pudding, svinekød med æbler eller stegt lam med grønne bønner og myntesauce. De øvrige dage i ugen er det aftensmåltidet, der anses som hovedmåltidet. Derfor er det meget normalt, at frokosten i hverdagen består af sandwiches, Cornish pasties, pork pie og andre engelske klassikere. 

USA

I USA er det frokosttid i tidsrummet 11:30-13:00, og typisk har man en halv times frokostpause. Mange bruger pausen på at gå ud og få en hurtig frokost eller hente frokost med, som kan indtages på kontoret. Frokostkulturen kan være meget forskellig i USA, men det er ikke unormalt, at amerikanere spiser frokosten foran computeren, eller scroller igennem sociale medier i deres frokostpause. Der er også arbejdspladser med kantiner, hvor frokosten kan indtages sammen med kollegerne.