Æg

æg i æggebakke

Der findes forskellige former for æg, men dem man spiser og kan købe i supermarkedet stammer fra høns. Æg er en vigtig del af en sund og varieret kost, da det indeholder vigtige næringsstoffer som fx protein og fedt. Derudover indeholder æg et højt indhold af forskellige vitaminer og mineraler (vitamin A, vitamin B, vitamin D, vitamin E, kalium, fosfor, jern, zink og selen). I gennemsnit spiser danskerne 3,8 æg om ugen, og det er særligt populært, når det kommer til frokostmåltidet. Æg er nemlig den tredjemest populære pålægstype, når det kommer til pålæg på rugbrød til frokost. Sm frokostpålæg kan det fx toppes med salt, peber, mayonnaise og karse. 

Sådan kan du bruge æg

Æg er dog ikke begrænset til en æggemad med mayonnaise og karse. Det kan nemlig tilberedes på mange forskellige måder og bruges på et utal af måder i madlavning. Herunder kan du se et udpluk af mange forskellige måder, hvorpå ægget kan anvendes. 

  • Hårdkogt æg
  • Blødkogt æg 
  • Spejlæg 
  • Røræg 
  • Omelet
  • Æggekage
  • Pocheret æg 
  • Ingrediens i pandekager 
  • Ingrediens i bagværk 
  • Ingrediens i tærte
  • Ingrediens i kager 

Hvor meget æg må man få?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser tre æg om ugen, når man spiser varieret og planterigt. Dog er dette oppe på syv, hvis man spiser vegetarisk kost. Igennem tiden har der været forskellige anbefalinger til indtaget af æg, fordi mængden af kolesterol i æggeblommen i mange år har været anset som noget, der kunne øge risikoen for kolesterol i blodet og udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. Danske forskere har dog gennemgået studierne på området, og på baggrund af deres gennemgang lyder de nyeste anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, at selv personer med hjerte-kar-sygdomme og diabetes kan spise op til syv æg om ugen. 

Holdbarhed og opbevaring

I Danmark sætter vi æg på køl. Det er i modsætning til mange andre lande, hvor de er at finde på hylderne uden for køl i supermarkedet. Årsagen til, at vi i Danmark opbevarer dem på køl, er af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden. Fødevarestyrelsen anbefaler, at æg opbevares ved max 12 grader. Opbevar dem i æggebakken, så du altid kan se “bedst før”-datoen.