Fedt

Lær om fedt i dine fødevarer.

Fedt er et næringsstof ligesom protein og kulhydrater, og 25-40% af en sund og varieret kost bør bestå af fedt (maks 10% fra mættet fedt). Det er nemlig livsvigtigt, da det bidrager til en lang række funktioner i kroppen, herunder at være det bærende for de fedtopløselige vitaminer, vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K

Fedt er det mest energiholdige næringsstof med 9 kalorier/ gram fedt. 

Hvilken slags fedt er bedst? 

Fedt kan opdeles i to hovedtyper: mættede og umættede fedtsyrer. Mættede fedtsyrer findes primært i animalske produkter, men de forekommer også i visse vegetabilske kilder. Umættede fedtsyrer derimod findes særligt i planteriget og fede fisk. Denne type fedt omfatter blandt andet de essentielle omega-3- og omega-6-fedtsyrer, som er nødvendige for kroppens funktion.

Et højt indtag af mættet fedt er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Derfor anbefales det, at maksimalt 10 % af det daglige energiindtag kommer fra mættet fedt – svarende til cirka 20 gram for kvinder og 25 gram for mænd.

Den sundeste type fedt er de umættede fedtsyrer, og det er derfor dem, man bør prioritere i kosten.

Fødevarer med fedt i 

Fedt findes i mange forskellige fødevarer.  

Mættet fedt findes blandt andet i: 

  • kød og kødprodukter f.eks. oksekød, svinekød, lam, kalv, kødpålæg, pølser, bacon osv.  
  • hård margarine
  • blandingsprodukter som smørbare 
  • fede mejeriprodukter, herunder creme fraiche 38%, smør, fløde og ost
  • fastfood
  • kage
  • desserter 
  • wienerbrød
  • fløde- og mælkechokolade 
  • flødeis
  • kokosolie
  • palmeolie
  • kokosmel 
  • kokosmælk 

Umættet fedt findes blandt andet i: 

  • nødder, herunder mandler, hasselnødder, cashewnødder, jordnødder, pekannødder, valnødder og pinjekerner
  • kerner
  • frø
  • oliven
  • avocado
  • fede fisk som laks, sild og makrel
  • planteolier som solsikkeolie majsolie, valnøddeolie og hørfrøolie
  • flydende margarine

10 Gode råd til at begrænse mængden af mættet fedt 

Generelt spiser danskerne tilstrækkeligt fedt, men indtaget af mættet fedt er for mange mennesker for højt. Derfor får du her 10 råd til at mindske indtaget af mættet fedt. 

  1. Spis fisk flere gange om ugen 
  2. Spis nødder som snack frem for søde sager 
  3. Brug olie til stegning
  4. Vælg kød med maksimalt 10% fedt 
  5. Vælg kødpålæg med nøglehulsmærket 
  6. Vælg skummetmælk eller minimælk 
  7. Vælg ost med maksimalt 17% fedt (+30)
  8. Vælg syrnede mejeriprodukter med maksimalt 1,5 % fedt 
  9. Begræns indtaget af fastfood 
  10. Vær opmærksom på dit indtag af kage, chokolade, flødeis osv.