Kulhydrater

Lær om kulhydrater i din kost fra stivelse, sukkerarter og kostfibre.

Mellem 45% og 60% af energien i en sund kost stammer fra kulhydrater. Kulhydrater er et næringsstof, der fungerer som benzin til kroppen, og sammen med fedt og protein er de en grundlæggende del af kosten, som spiller en vigtig rolle i at holde kroppen og hjernen kørende. Kulhydrater findes i mange forskellige fødevarer, herunder kornprodukter, brød, mejeriprodukter, grøntsager, frugt, bælgfrugter, pasta, ris og kartofler. Kulhydrater findes desuden i kager, slik og andre søde sager. Sidstnævnte kilder til kulhydrater bør dog begrænses, da de ikke bidrager med vitaminer og mineraler.

Forskellige typer kulhydrater 

Der findes forskellige former for kulhydrater:

Stivelse

Stivelse er det, man kalder fordøjelige eller tilgængelige kulhydrater og udgør typisk størstedelen af kosten. Det er også det, man kalder komplekse kulhydrater, hvilket betyder, at nedbrydelsen og optagelsen i kroppen er langsommere end de simple kulhydrater, man får fra sukkerarter. Det giver derfor et mere stabilt blodsukker hen over dagen. Stivelse findes i fødevarer som gryn, pasta, ris og kartofler.

Sukkerarter 

Sukkerarter er en anden type kulhydrater, som også kaldes simple kulhydrater. Det er en type kulhydrater, der ligesom stivelse er fordøjelige, men denne type bør ikke udgøre mere end 10%. Derudover optages det hurtigt i kroppen og påvirker blodsukkeret. Man skelner her mellem det naturligt forekommende sukker som f.eks. frugtsukker og det tilsatte sukker. 

Frugtsukker findes naturligt i frugter og bidrager med energi, vitaminer, mineraler og kostfibre.Tilsat sukker, derimod, findes i mange forarbejdede produkter som slik, kager, is, sodavand, saftevand, energidrikke, morgenmadsprodukter og frugtyoghurt, og bidrager udelukkende med energi. Tilsat sukker findes i en lang række produkter, herunder slik, kager, is, desserter, sodavand, saftevand, energidrikke, morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, müslibarer, ketchup etc. 

Der findes flere forskellige former for sukkerarter, herunder frugtsukker, glukose, laktose (mælkesukker) og saccharose (raffineret sukker). 

Kostfibre

Kostfibre er en vigtig type kulhydrat, som bidrager med god mæthed og understøtter tarmens funktion. Derudover har kostfibre en forebyggende effekt på livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og nogle former for kræft. Kostfibre er i modsætning til stivelse og sukkerarter ufordøjelige kulhydrater, hvilket betyder, at de ikke kan nedbrydes, før de når tyktarmen. Her nedbrydes nogle former for kostfibre, som frigiver vigtige stoffer, der kan optages af kroppen. Kostfibre findes i fødevarer som rugbrød, fuldkornsbrød, gryn, kartofler, fuldkornspasta, nødder, frø, grove grøntsager, linser, bønner og lignende.