Mangan

Du kender nok til mineralerne jern og calcium (kalk), men der er mange flere mineraler, der nok allerede optræder i din daglige kost. En af disse mineraler er mangan, som du indtager, hver gang du snupper en kop te, en håndfuld blåbær eller en mad på fuldkornsbrød.
Mangan er vigtigt for din krop
Faktisk er mangan et vigtigt mineral, der styrker kroppens processer på mange forskellige måder. For det første spiller mineralet en vigtig rolle i udviklingen af kroppens bindevæv. Samtidig bruges mineralet til at omsætte din kost til den energi, så du kan tænke og bevæge dig. Derudover er mangan med til at vedligeholde stærke knogler, og endelig er mineralet med til at beskytte dine celler samt at styrke immunforsvaret.
Hvad skal jeg spise for at få mineralet i min kost?
Det største indhold af mangan findes i teblade, som er spækfyldte med mineralet. Der er dog mange forskellige fødevarer, der også indeholder mangan. Mange af dem er sikkert allerede en del af din daglige kost:
- Teblade
- Blåbær
- Fuldkornsprodukter
- Nødder
- Græskarkerner
- Grønne bladgrøntsager som spinat, bladselleri og rucola
- Frugt
- Bælgfrugter
- Skaldyr
- Chokolade
Som du kan læse, findes mangan i mange forskellige fødevarer – men kan man få for lidt eller for meget af mineralet?
Kan man få for lidt mangan?
Der er aldrig observeret et tilfælde, hvor en person har oplevet manganmangel på naturlig vis. Mineralet indgår i så mange forskellige typer af fødevarer, at det simpelthen er svært at komme udenom i en normal kost. Der har dog været flere eksempler på videnskabelige kostundersøgelser, hvor deltageren har modtaget en kost uden mangan. Her er symptomerne svagere knogler, udslæt, mindsket fertilitet og unormal metabolisme. Disse symptomer er dog på ingen måde noget, du skal frygte, da historisk set kun er blevet fremprovokeret ved ernæringsmæssige forsøg. Uanset hvordan din kost er skruet sammen, skal du nok få rigelige mængder af mangan.
Kan kroppen få for meget mangan?
Du skal ikke være bekymret for, at din kost leder til en overdosering af mangan – det er nemlig aldrig sket før. Det er dog muligt for kroppen at få for meget af mineralet, men det er kun observeret ved bestemte erhverv såsom industrien og minedrift, hvor minearbejdere kan indånde for store mængder mangan. I landbruget bruges mangan også i sprøjtemidler, hvor indånding af for store mængder kan lede til overdosering. Symptomerne på overdosering af mangan er muskelstivhed og rystelser, men der skal altså meget større mængder af mineralet til, end det er muligt at optage gennem kosten. Der er altså slet ingen grund til at bekymre dig om overdosering – også selvom du tømmer hele kanden med te.
MENU