Flexitar

flexitar

Flexitar er en betegnelse, som bruges til at beskrive folk, der lever som ‘deltidsvegetar’, dvs. at man hovedsageligt spiser vegetarisk kost, men spiser kød og fisk en gang imellem. Typisk spiser flexitarer kød i mindre mængder, når de så spiser kød, og ofte er det i situationer, hvor de ikke selv har indflydelse på, hvad der serveres. Det kan fx være i forbindelse med en middag, en fest eller et større arrangement. Generelt det at spise mindre kød og at indføre kødfrie dage er blevet mere og mere normalt i både danske hjem og på arbejdspladser. Faktisk er det blevet så udbredt, at 23% af danskerne vil betegne sig selv som flexitar. Den øgede tilslutning til en mere plantebaseret kost skyldes i høj grad, at danskerne er blevet mere bevidste om, hvordan kostvanerne har en indvirkning på miljøet. Derudover er de vegetariske alternativer og kødefterligninger i supermarkedet og på restauranter blevet så gode, at det kan føles nemmere at lave mad uden kød uden at have følelsen af at gå på kompromis med smagen. 

At spise flexitarisk taler i høj grad ind i Fødevarestyrelsens kostråd, der har fokus på sund mad, det enkelte menneskes sundhed og klimabelastningen. Her lyder rådene blandt andet, at man skal spise planterigt  og mindre kød.