A vitamin

A vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det primært findes i fedt og optages i kroppen gennem fedt i maden. Det betyder også, at du skal indtage fedt sammen med vitaminet, for at vitaminet kan optages. Derudover kan vitaminet lagres i kroppens fedtvæv og lever og dermed dække behovet for A vitamin i mange måneder. Mangel på A vitamin er sjældent hos mennesker, der spiser sundt og varieret. Mange af de fødevarer, som er en naturlig del af kosten hos danskerne, indeholder nemlig A vitamin.
Den anbefalede daglige dosis A vitamin afhænger af forskellige faktorer. For kvinder er den anbefalede dosis 700 RE, gravide skal dog være påpasselige med at indtage A vitamin, da det kan skade fosteret. Den anbefalede daglige dosis for mænd er på 800 RE.
Hvad er A vitamin godt for?
A vitamin er et vigtigt vitamin, der er nødvendig for en række af kroppens funktioner herunder:
- Synet
- Forplantningsevnen hos mænd
- Vækst
- Immunforsvaret
- Slimhinder
- Smagssansen
- Huden
Kan man få for meget A vitamin?
Man kan godt få for meget A vitamin. Den maksimale daglige dosis A vitamin er 3.000 RE, men normalt spiser den gennemsnitlige person ikke mere end 600 RE-1.500 RE. Man kan dog risikere at få for meget, hvis man spiser fedtholdig mad, der består af meget lever, og hvis man tager kosttilskud med højt indhold af A vitamin. Får man for meget A vitamin kan det påvirke leveren, give forhøjet tryk i hjernen, hovedpine, kramper, kvalme og opkast.
Hvad indeholder A-vitamin?
A-vitamin findes i mange fødevarer – både i animalske fødevarer, grøntsager og frugt.
- Lever
- Fisk
- Æg
- Mælk
- Smør
- Kød
- Tomater
- Rød peberfrugt
- Gulerødder
- Grønkål
- Spinat
- Mango
- Græskar
- Abrikoser
- Sød kartoffel
- Cantaloup melon
- Broccoli
MENU