Økologisk mad

Alle fødevarer fås i dag i både konventionelle og økologiske udgaver. Hvis man spiser økologisk mad, vælger man det økologiske alternativ. Når vi snakker økologi, handler det om måde og de principper, fødevarerne bliver fremstillet på og efter. Økologi følger principper, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd samt mængden af tilsætningsstoffer og brug af sprøjtemidler. Den økologiske produktion af fødevarer, bidrager desuden til at opfylde en lang række af FN’s 17 mål for en bæredygtig fremtid.
Principper inden for økologi
Økologiske afgrøder må kun gødes med organisk gødning og ikke kunstgødning. Derudover må de ikke sprøjtes med kunstige sprøjtemidler og kunstige pesticider, der bruges til at holde skadedyr, svampeangreb og ukrudt væk fra afgrøderne. I tilfælde af angreb er der nogle særlige regler for brug af naturligt forekommende pesticider.
Dyrevelfærd er også en faktor inden for økologi. Økologiske dyr skal have mulighed for en naturlig adfærd og dermed gøre de ting, som er naturlige for dem. Det betyder blandt andet, at de skal have mere plads, mulighed for at komme udenfor. De skal desuden have økologisk foder (mindst 60%).
Derudover er der regler for mængden af tilsætningsstoffer. For at et produkt kan være økologisk, må der kun bruges omkring en tiendedel af de tilsætningsstoffer, som der må i tilsvarende fødevarer af konventionel art.
Sådan ved du, at maden er økologiske
Al økologisk mad er mærket med et økologimærke. Hvis du ønsker at spise økologisk, skal du derfor kigge efter mærket på varerne. Alle varer med mærket på, lever op til kravene til økologiske fødevarer. Der findes forskellige økologiske mærker. Det røde øko-mørke viser, at det er danske myndigheder, der har ført kontrollen. Du kan kende mærket ved, at der står “statskontrolleret økologisk”. Der er også et grønt EU-økologisk mærke, som alle europæiske økologiske varer skal have på. Mærket gør det nemt for forbrugeren at vælge økologi, uanset hvilket EU-land produktet er fremstillet i.
Skal jeres frokostordning være økologisk?
Der er efterspørgsel efter økologi, og derfor tilbyder vi naturligvis også muligheden for at vælge en økologisk frokostordning til jeres arbejdsplads. Der skelnes mellem tre forskellige mærker, når det kommer til spisesteder, kantiner og frokostordninger. Her er der guldmærket (90-100% økologisk), sølvmærket (60-90% økologisk) og bronzemærket (30-60% økologisk), som viser, hvor stor en del af frokostordningen, der består af økologiske fødevarer.
MENU