Kalium

Kalium er et mineral, der spiller en vigtig rolle i din krop. Mineralet fungerer nemlig som en elektrolyt, hvilket vil sige, at kalium er en af kroppens naturlige salte, der er med til at opretholde kroppens elektrolyt-væskebalance. Det er derfor vigtigt at have den rette mængde af mineralet i sin kost, hvilket heldigvis er nemt, da mineralet findes i mange af de store fødevaregrupper. Dertil er der flere andre stoffer, der også fungerer som naturlige salte i kroppen – herunder magnesium, calcium, natrium, fosfat og klorid.
Kaliums mange funktioner i din krop
Du har nok hørt det gamle råd om, at det er en god ide at spise salte chips og drikke rigelige mængder vand, hvis du skal opholde dig i solen eller dyrke motion. Når du sveder, udskiller kroppen både væske og salt. Kroppen er ikke selv i stand til at producere elektrolytter eller naturlige salte, og derfor skal de indtages gennem kosten. Naturlige salte som natrium og kalium binder nemlig væsken, hvilket er afgørende for, at den kan optages i kroppen. I forhold til væskebalance spiller natrium – altså normalt bordsalt – den største rolle, mens kalium spiller en mindre rolle. Væskebalancen er dog kun en af de funktioner, som mineralet udfylder i din krop.
Kalium findes hovedsageligt i kroppens muskelceller, hvor mineralet spiller en vigtig rolle i både nerve- og muskelcellernes funktioner. Derfor er mineralet meget vigtigt, da det hjælper muskel- og nerveceller med at sende elektriske signaler samt at “pumpe” andre molekyler ud og ind. Endelig hjælper mineralet også med at vedligeholde dit normale blodtryk.
Hvilke fødevarer indeholder kalium?
Mineralet findes som nævnt i mange fødevarer, der nok allerede indgår i din kost. Din krop får blandt andet kalium fra:
- Kartoffelprodukter – særligt tørrede som chips og pommes frites
- Grøntsager
- Tørret og frisk frugt
- Kød
- Fisk og muslinger
- Mælk og mælkeprodukter
- Bær
- Nødder
- Rodfrugter
- Edamamebønner
- Kål
Hvis kroppen får for lidt af mineralet
Det er både muligt at have for meget og for lidt kalium i kroppen. Kaliummangel ses ofte hos personer, der tager forskellige former for vanddrivende medikamenter samt ved sygdomme med omfattende opkast eller diarré. Her udskiller kroppen mere væske – og derfor også mere kalium. Med en såkaldt veneblodprøve kan lægen teste, om kroppen har det rigtige niveau af mineralet. Hvis kroppen er i underskud, kan lægen vælge at give et kaliumtilskud – eller blot at give gode råd til at optage mere kalium gennem kosten.
Hvis kroppen får for meget kalium
Kroppen er som udgangspunkt rigtig god til selv at opretholde den rette balance af kalium. Derfor skal du ikke være bekymret, hvis du spiser mange af de fødevarer fra listen herover. Kroppen kan have for stort et niveau af mineralet, men det ses ofte med personer, der har nedsat nyrefunktion. Hvis du har for meget af mineralet i kroppen, så kan du nedsætte dit indtag af fødevarerne på listen. Der er dog også meget du kan gøre i selve tilberedningen af dine fødevarer, som drastisk nedsætter mængden af kalium.
Tilberedning kan sænke kaliumindholdet
Kartofler og grøntsager er de fødevarer med det højeste indhold af mineralet. Meget af det kalium, der findes i kartofler og grøntsager, sidder i skrællen. Derfor kan du mindske kaliumindholdet ved simpelthen at skrælle dem. Samtidig kan helt op til 30-50% af kaliumindholdet trækkes ud af grøntsagen eller kartoflen, hvis du koger den. Her udskilles kaliumindholdet simpelthen i kogevandet. Derfor er det bedste råd at skrælle og koge for at opnå et mindre kaliumindhold i dine kartofler og grøntsager. Dette gælder også, hvis du eksempelvis skal lave suppe – skræl og kog før du blender fødevarerne i suppen.
MENU