Bønner

forskellige bønner

Bønner er en fællesbetegnelse inden for bælgfrugter, som dækker over mange forskellige bønnesorter. Hver bønnesort har sin særlige karakteristika, smag, farve og form og kan anvendes på forskellig vis i madlavning. Bønner kan i mange sammenhænge fungere som erstatning for kød og er derfor særligt populære i det vegetariske og veganske køkken. Dog indgår bønner også i mange klassiske retter, hvor kød indgår. 

Mange bønner bliver høstet og tørret, før de når ud til forbrugerne. Herefter skal de lægges i blød og senere koges. Tørrede bønner skal lægge i blød i 10-12 timer før kogning på grund af bønnernes indhold af lektiner.  Bønner kan også købes forkogte på dåse. 

Bønner er ligesom de andre bælgfrugter (kikærter og linser) fulde af proteiner, vitaminer og mineraler.

12 forskellige bønnetyper

  1. Sorte bønner 
  2. Kidneybønner
  3. Hvide bønner 
  4. Butterbeans 
  5. Grønne bønner 
  6. Brune bønner 
  7. Sojabønner
  8. Edamamebønner 
  9. Hvide bønner 
  10. Black eye bønner 
  11. Mungbønner
  12. Hestebønner 

Bønner i madlavningen

Mulighederne for at bruge bønner i madlavningen er mange. Herunder har vi listet 

  • Vegetariske frikadeller 
  • Supper 
  • Kage – ja du læste rigtigt :-)  
  • Snacks 
  • Gryderetter 
  • Salater
  • Chili sin carne/ chili con carne 
  • Hummus
  • Bønnecreme 

Holdbarhed og opbevaring

Tørrede bønner har typisk en holdbarhed på 1 år, men se på datomærkningen på emballagen. Efter kogning kan de holde sig ca. 4-6 dage i køleskab.