tallerken ved påskebord klar til servering af påskemad

Påsken står for døren, og det betyder traditionen tro, at mange mennesker mødes og holder påskefrokoster. I påsken spiller maden ofte en central rolle, da det typisk er maden, vi mødes og samles omkring. Herunder kan du få inspiration til 3 klassiske frokostretter, der passer perfekt til påsken.

Påskelam med rosmarin og hvidløg

I Danmark er der en særlig tradition for at spise lam til påske. Som med så mange andre traditioner i Danmark, kan man finde de grundlæggende årsager i kristendommen. Det samme gør sig gældende med hensyn til, hvorfor vi spiser lam til påske. I Danmark spiser vi nemlig lam til påske, fordi lammet symboliserer Jesus og påskens budskab, og i Bibelen bliver Jesus ofte kaldt “Guds lam”.
Her får du vores opskrift på en lækker opskrift på langtidsstegt lammekølle:

Ingredienser:

  • Lammekølle (ca. 3 kg.)
  • Frisk timian
  • Frisk rosmarin
  • 1 citron
  • 4 fed hvidløg
  • ½ flaske rødvin
  • 50 g smør
  • Salt & peber

Fremgangsmåde:

  • Skær overflødigt fedt fra lammekøllen
  • Placér lammekøllen i et ildfast fad
  • Gnid lammekøllen ind i hvidløg
  • Læg timian og rosmarin oven på køllen
  • Skær citronen i skiver, og læg skiverne ovenpå din lammekølle
  • Hæld den halve flaske rødvin i det ildfaste fad sammen med lammekøllen
  • Sæt lammekøllen i ovnen på 115 grader i ca. 3 timer
  • Mål temperaturen som skal være ca. 64 grader.
  • Tag lammekøllen ud af ovnen
  • Hæld stegeskyen i en gryde og brug den til at lave sauce med
  •  Lad lammekøllen hvile i mindst 10 minutter inden den spises

2. Marinerede sild med karrysalat

En af de mest elskede klassikere på det danske påskebord er marinerede sild med karrysalat. Den syrlige smag af sild kombineret med den cremede og krydrede karrysalat giver en perfekt balance, som passer fortrinligt til et stykke rugbrød. Denne ret er både nem at lave og en sikker vinder til enhver påskefrokost.

Ingredienser:

Sild: 

  • 4-6 marinerede sildefileter
  • 1 rødløg, skåret i tynde skiver
  • Frisk dild til pynt

Karrysalat:

  • 2 dl cremefraiche (eller mayonnaise for en mere fyldig version)
  • 1 spsk karrypulver
  • 1 tsk sennep
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk sukker
  • 1 lille æble, skåret i små tern
  • 1 lille løg, finthakket
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde

  • Rør cremefraiche, karrypulver, sennep, citronsaft og sukker sammen i en skål.
  • Tilsæt de små æbletern og det finthakkede løg.
  • Smag til med salt og peber, og lad salaten trække på køl i mindst 30 minutter for at udvikle smagen.
  • Skær de marinerede sildefileter i mindre stykker og læg dem på et fad.
  • Fordel rødløgsskiverne over silden og pynt med frisk dild.
  • Server med den hjemmelavede karrysalat og et godt stykke rugbrød.

3. Æg og rejer med mayonnaise og dild

Æg og rejer med mayonnaise og dild er en simpel, men elegant anretning, der både er frisk og velsmagende. Den cremede mayonnaise, de saftige rejer og de kogte æg skaber en perfekt balance, der passer skønt til et stykke rugbrød eller en sprød bolle.

Ingredienser:

  • 4 æg
  • 200 g rejer (afdryppede)
  • 4 spsk mayonnaise (eller cremefraiche for en lettere version)
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk dild til pynt
  • 1 rødløg, finthakket (valgfrit)
  • Rugbrød eller flute til servering

Fremgangsmåde

  • Kog æggene ved at lægge dem i en gryde med vand, bring dem i kog, og lad dem simre i ca. 8-10 minutter.
  • Skyl æggene i koldt vand, pil dem, og skær dem i halve eller skiver.
  • Bland mayonnaise med citronsaft, salt og peber.
  • Hak rødløg fint, hvis du ønsker lidt ekstra smag.
  • Læg de kogte æg på en tallerken eller et fad.
  • Fordel en skefuld mayonnaise over hver æggehalvdel.
  • Læg en god portion rejer ovenpå og pynt med frisk dild.
  • Drys evt. med finthakket rødløg for ekstra smag og farve.