Julen nærmer sig, og det betyder, at der inden længe kommer ekstra gang i kødgryderne i de danske hjem, når der skal laves julemad og traditionelle juleretter – hvad enten det er til julefrokosten, eller til lidt ekstra godt i adventsdagene, og ikke mindst juleaften.

Der findes lidt forskellige traditioner i de enkelte familier for hvilke retter, man spiser til henholdsvis julefrokosten og juleaften. Én af klassikerne, som nærmest alle spiser, er dog flæskesteg.

Den hører sig til julefrokosten, og hos mange får man den også til julemiddagen selve juleaften ledsaget af enten andesteg eller gåsesteg.

Langtidsstegt Flæskesteg sprød svær - Frokostordninger

Langtidsstegning

Når det kommer til julefrokosten og juleaften, findes der vel næppe noget mere lækkert end en saftig flæskesteg med sprøde svær at sætte tænderne i, med dertilhørende hvide og brune kartofler, brun sovs og rødkål.

Hvis man ikke steger sin flæskesteg på den rigtige måde, risikerer man at kødet bliver tørt, hvilket er super ærgerligt, da oplevelsen dermed bliver en helt anden. Både smagsmæssigt og i konsistensen. Og der skal ofte ikke meget ekstra tid i ovnen til, før flæskestegen får for meget og dermed bliver tør.

Der findes forskellige råd og fremgangsmåder til at forhindre, at flæskestegen bliver tør. For eksempel bruger mange et stegetermometer, hvilket også kan være en løsning. Problemet med at bruge stegetermometer er, at stegen ofte ikke er lige tyk over det hele, og hvis man har stukket termometeret ned i stegens tykkeste del, bliver de tyndere dele mere gennemstegt, og dermed ender kødet sandsynligvis med at blive tørt.

En næsten skudsikker fremgangsmåde til at sikre sig en mør og saftig flæskestegen er ved at gøre brug af langtidsstegning.

Langtidsstegning foregår ved forholdsvis lav varme, og det er en nænsom metode til at bevare så meget saft som muligt i kødet, samtidig med at smag og sprødhed bevares. Ved langtidsstegning tilberedes kødet langsomt, hvilket gør, at saften ikke fordamper, men derimod forbliver inde i kødet, og efterfølgende giver den gode, saftige fornemmelse, når man sætter tænderne i det.

Langtidsstegning er selvfølgelig mere tidskrævende med en tilberedningstid på omkring 3 timer i modsætning til ”normalstegning”, hvor man typisk giver stegen ca. 1 time i ovnen. Den ekstra tilberedningstid er dog godt givet ud, da det resultat, man ender med at have, er så meget bedre. Og så passer stegen jo også sig selv inde i ovnen, så man kan kan koncentrere sig om tilbehøret.

3 fordele ved langtidsstegt flæskesteg:

  1. Kødet bliver mere saftigt
  2. Kødet bliver mere mørt
  3. Man undgår at kødet bliver tørt

 

Sprød svær på langtidsstegt flæskesteg

En langtidsstegt flæskesteg SKAL have knasende, sprøde svær. Og sprøde svær kræver høj varme, hvilket umiddelbart ikke passer så godt sammen med langtidsstegning, hvor der jo tilberedes ved svag varme.

Det kan dog sagtens lade sig gøre at få en sprød svær på sin flæskesteg, når man gør brug af langtidsstegning. Det gør man ved grundigt at sørge for at ridse sværen helt ned til kødet, og her er det vigtigt, hvis man vil have det bedste resultat, at hver eneste svær ridses helt for sig, så man har ens svær af nogenlunde samme størrelse. Det giver det bedste resultat, idet sværen har bedre mulighed for at ”poppe” og blive stegt mere ensartet, ligesom det også giver det flotteste udseende.

Når sværen er omhyggeligt ridset, placerer man den på en rist over et fad eller en bradepande, ligesom man hælder kogende vand over stegen. Dette gør, at sværene skiller, hvilket gør det nemmere at gnide salt ned mellem sværene, som er næste step, der skal tages. Her kan man med fordel bruge fint salt, da det er lettere at sørge for, at saltet kommer helt ned mellem hver enkelt svær, som er vigtigt for at give den perfekte sprødhed.

Herefter gnider man overfladen af stegen ind i både salt og peber, og eksempelvis allehånde, og man kan også stikke laurbærblade ned mellem sværene, hvilket er med til at give en god, juleagtigt smag til stegen.

Nu er stegen klar til at komme i ovnen, hvor den skal have 3 timer ved 150 grader i almindelig ovn. Herefter skal der skrues op til 200 grader, hvor stegen skal have 15 minutter mere. Det er denne ekstra tid ved høj varme, der giver stegen de sprøde svær.

Læs mere her, hvis I kunne tænke jer en lækker firmafrokostordning.