Hvis der er en ting, som hører julen til, så er det æbleskiver. Mange danskere kan ikke undgå æbleskiver i løbet af december måned. Det er nemlig en dansk delikatesse og juleklassiker, som ligger i bunkevis på frost i supermarkederne, på julemarkederne sælges de lune, og i mange hjem bages de flere gange i løbet af december.

Men hvorfor spiser vi dem egentlig til jul? Og hvorfor hedder det æbleskiver, når der ikke er æbler i? Bliv meget klogere på en af julens helt store klassikere i dette blogindlæg.

 

Bag om æbleskiven

Hvad er æbleskiver?

Æbleskiver er runde, luftige kugler af pandekagedej, som tilberedes i en æbleskivepande. Traditionelt set serveres de med flormelis og syltetøj. Det er derfor delikatesse, som hører til det søde køkken. I dag ser man dog også flere variationer af salte æbleskiver, hvor man fx tilsætter bacon, and ost, løg, æblekompot, laks eller trøffel etc.

Hvorfor hedder det æbleskiver?

Det, de fleste kender som en æbleskive i dag, har ikke meget at gøre med æbler. Men det er en meget gammel dansk tradition, som har udviklet sig meget over flere hundrede år. Derfor var æblet engang en grundlæggende ingrediens, hvorfra de også har deres navn. Her dyppede man æblestykker i pandekagedej og tilberedte det på en klassisk pande. Det var først langt oppe af 1700-tallet, at den runde æbleskivepande kom til, og de langsomt begyndte at få de mere runde former.

Æblet ryger langsomt ud af kagen i begyndelsen af 1900-tallet. Det skyldes, at bevægelsen fra land til by gjorde det sværere for borgerne at dyrke deres egne æbler. Det resulterede i, at flere og flere begyndte at lave dem uden æblerne.

Hvorfor spiser vi æbleskiver til jul?

Det har ikke altid været en julespise. I begyndelsen var det en sød dessert, man spiste hele året rundt ved festlige lejligheder. Men ved industrialiseringen begynder det at blive en delikatesse, der kun hører den vigtigste højtid til, nemlig julen – præcis som vi kender det i dag.

Nogen mener, at æbleskiven har en fin symbolik, da dens runde former symboliserer, at året er omme.

Opskrift

Rigtig mange mennesker vælger at købe æbleskiver i supermarkedet. Men måske du efter at have læst dette blogindlæg har fået mod på at kaste sig ud i selv at lave dem? I så fald får du en opskrift på en klassisk æbleskive – uden æbler.

Ingredienser

  • 300 gram mel
  • 1 spsk. sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 3 æg
  • 4 dl kærnemælk (kan også være almindelig mælk)
  • 1 tsk. natron eller bagepulver
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • Smør til stegningen
  • evt. lidt revet, økologisk citronskal

Fremgangsmåde

  1. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål
  2. Skil æggeblomme og æggehvide fra hinanden
  3. Pisk blommerne sammen med kærnemælken
  4. Pisk det nu sammen med de tørre ingredienser
  5. Tag æggehviderne og pisk dem sammen til en luftig masse.
  6. Vend de de piskede æggehvider forsigtig i dejen
  7. Tag en æbleskivepande og varm den op.
  8. Pensel hvert hul i panden med smørret
  9. Tag dejen og fyld hvert hul ¾ op.
  10. Når kanterne på dejen begynder at blive faste og gyldne, kan du langsomt begynde at dreje æbleskiverne forsigtigt rundt med en tandstik, et grillspyd eller lignende.
  11. De er færdige, når de er gyldne hele vejen rundt.
  12. Servér dem lune med flormelis og syltetøj.

Velbekomme

Mere viden og inspiration?

Vil du have mere viden eller inspiration til madlavningen derhjemme? Så hold øje med vores blog, hvor vi løbende opdaterer med sæsonaktuelt, inspirerende og informerende indhold om mad og råvarer.