Rødkål hører julen til. Mange steder er det den helt klassiske af slagsen, som kommer på julebordet. Måske endda en bøtte med færdiglavet rødkål fra supermarkedet. Men faktisk er der mange andre måder, man kan bruge kålen – også på det klassiske julebord. Så er du frisk på at lave rødkål fra bunden? Så læs med her.
I dette blogindlæg giver vi tre opskrifter på forskellig slags rødkål, som passer perfekt til ind på julebordet. Den ene opskrift er selvfølgelig en klassisk rødkål, mens de to sidste er lidt mere utraditionelle.
God fornøjelse.
1. Klassisk rødkål
Julen er forbundet med traditioner, og derfor er det ikke så underligt, at det i rigtig mange hjem er den klassisk rødkål, som kommer på bordet i juledagene.
Ingredienser
- 1 rødkålshoved
- 50 gram smør
- 1 dl eddike
- 3 dl ribssaft
- Et par spiseskeer ribsgelé efter smag
- Et par spiseskeer sukker efter smag
- Lidt fedt fra juleanden/flæskestegen
- Salt og peber
- Evt. julekrydderier fx nelliker, laurbærblade, allehånde etc.
Fremgangsmåde
- Snit rødkålen fint
- Smelt smør i en stor gryde
- Tilsæt rødkålen i gryden. Rør rundt til kålen er faldet sammen
- Tilsæt de resterende ingredienser. Sæt låg på gryden
- Lad det simre så længe som muligt – mindst to timer
- Servér til klassisk julemad
2. Frisk rødkålssalat
Frisk rødkålssalat passer perfekt til den (ofte) fede julemad og giver lidt friskhed på tallerkenen. Prøv det – enten i stedet for den klassiske rødkål eller som supplement dertil.
Ingredienser
- 1 rødkålshoved
- Granatæblekerner
- 1 appelsin
- Saften fra ca. ½ appelsin
- 2 æbler
- Valnødder
- Olivenolie
- Balsamico
- Honning
- Salt og peber
- Mynteblade
Fremgangsmåde
- Snit rødkål, appelsinen og æblerne.
- Rist valnødderne på en tør pande
- Bland det hele sammen med granatæblekernerne.
- Vend salaten i en blanding af olivenolie, balsamico, honning, salt og peber
- Pres appelsinsaften ud over salaten og pynt med friske mynteblade
- Servér til julemaden
3. Bagt rødkål
Ovnen er ofte på overarbejde i juledagene, men skulle der være plads i ovnen, er det oplagt også at tilberede rødkålen her.
Ingredienser
- Et rødkålshoved
- 200 gram gedeost eller blå ost
- 1-2 æbler
- 100 gram valnødder
- 1 spsk. akaciehonning
- Olivenolie
- Salt og peber
- Frisk timian til toppen
Fremgangsmåde
- Start med at tænde ovnen på 200 grader.
- Mens ovnen varmer op, kan du skære rødkålen i mindre skiver. Fordel det i et ildfast fad.
- Skær æblerne i tynde både. Fordel dem oven på rødkålen i fadet .
- Hæld en smule olie over. Krydr med salt og peber.
- Sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter
- Fordel blå ost eller gedeost i det varme fad.
- Bag rødkålen i yderligere 5-7 minutter.
- Rist valnødderne i honningen.
- Drys valnødderne og frisk timian ud over den bagte rødkål, når den er færdig.
- Servér
Er du blevet inspireret?
Hvis det er tilfældet, vil du helt sikkert elske vores blogindlæg om kål generelt.
På vores blog opdaterer vi løbende med sæsonaktuelle opskrifter, viden og inspiration. Lige nu er der fx flere julerelaterede indlæg, som du kan blive inspireret af.