Julen er fuld af traditioner, som holdes i hævd år efter år. Alt skal være på samme måde, som det plejer, ellers er det ikke rigtig jul – sådan har de fleste det. Julen skal være ligesom den var, da de var børn.
Alle familier har dog ikke helt de samme traditioner, men overordnet set er de meget ens, selvom der forekommer variationer.
For eksempel er andesteg en traditionel juleklassiker på de fleste danske middagsborde juleaften, selvom nogle får gås.
Her skal det handle om andestegen, som skal tilberedes på en særlig måde og med det rigtige fyld for at blive til en velsmagende, sprød og lækker juleand med den helt rigtige julesmag. Og det er lige præcis, hvad du får, hvis du følger vores fremgangsmåde nedenfor til at tilberede den perfekte andesteg med den helt rigtige smag af jul.
1. Rens og tør din juleand
Det første, du skal gøre, er at rense din and for urenheder både udvendigt og indvendigt. Her er det vigtigt, at man går omhyggeligt til værks og får fjernet al indmad, og hvad der måtte være af diverse urenheder. Indmaden kan med fordel gemmes og bruges til at lave sovsen med. Dette giver en særdeles kraftfuld smag til julesovsen.
Herefter skal anden tørres, så den ikke er våd – dette kan man gøre med køkkenrulle, som man dupper anden med.
2. Krydr anden og tilsæt æbler, svesker m.m.
Nu skal anden krydres med salt og peber. Det gør du ved at gnide den ind i rigelige mængder salt – både indvendigt og udvendigt. Herefter skal den have peber – selvfølgelig helst friskkværnet peber, da det er friskere og har en meget bedre og kraftigere smag, end pulverpeber.
Herefter anbefales det, at man lade anden stå i omkring en time på køkkenbordet. Dette vil nemlig gøre, at krydderierne trænger godt ind i kødet og tilføjer mere smag.
3. Prop anden med julefyld
Så kommer vi til ”julefyldet” – nemlig æbler og svesker. Disse er med til at give den helt rigtige julesmag til anden og er et absolut must-have til juleandestegen.
Begynd med at skære 2-3 æbler af mellemstørrelse i grove tern og mix så dine æbletern med svesker, en smule eddike, og evt. timian, samt salt og peber. Nu skal anden fyldes op med blandingen, og det gør man nemmest ved bare at bruge hænderne evt. med tynde plastikhandsker på. Tag håndfuld efter håndfuld af blandingen og simpelthen prop det ind i anden.
Det er bedst, hvis anden fyldes ud så meget som muligt – dette er nemlig med til at holde på saften, så kødet ikke bliver tørt. Desuden giver det en smag til kødet, og fyldet kommer også til at smage fantastisk.
Hvis fyldet vælter for meget ud, kan det anbefales at bruge en kødnål til at lukke anden med.
4. Steg anden og husk at gemme andefedtet
Steg nu anden på en rist i ovnen over en bradepande, hvor du med fordel kan placere indmaden fra anden. Grunden til dette er, at indmaden sammen med fedtet fra anden, der drypper ned i bradepanden, skal bruges til at lave sovsen. Og det er jo smagen fra indmaden og andefedtet, der gør det til en rigtig julesovs.
Anden har fået nok, når der løber klar saft ud af den, når man stikker en gaffel ind omkring låret.
Velbekomme og god jul.
Her kan du få 3 tilbud til frokostordninger og her kan du få mere inspiration til lækre opskrifter.