Kikærter er en bælgfrugt, som oprindeligt stammer fra Asien, men i dag dyrkes det også flere steder i Europa og Mellemøsten. Kikærter vokser inde i ærtebælge på en kikærterplante, hvorfra de høstes og tørres. Når du køber kikærter, kan du enten købe dem forkogt på dåse eller i tørret udgave. Er de tørret, skal de lægge i blød i 10-12 timer, fordi de indeholder lektin, som kan gøre en syg. Efter iblødsætningen skal de koges i ca. 60 minutter.
Er kikærter sunde?
De fleste kender nok kikærter som de lysebrune kugler, der ligner tørrede ærter, og som er særlig udbredt i det vegetariske og veganske køkken. Kikærter har et højt indhold af kostfibre og protein, hvilket giver mæthed og fylde til retter. Derudover er kikærter rige på vitamin K og vitamin E samt mineralerne kalk, jern, fosfor og zink. Kikærter fungerer i mange retter og kan være en erstatning for kød. En sund og varieret kost indeholder mange bælgfrugter, herunder også kikærter.
Retter med kikærter til frokost
- Hummus
- Kikærte pålægssalat
- Vegansk gryderet
- Kikærtepandekager med fyld
- Salat med kikærter
- Falafel
- Kikærtebøffer
- Vegetarisk poke bowl
- Ristede kikærter
Holdbarhed og opbevaring
Tørrede kikærter bør opbevares ved stuetemperatur i køkkenskabet eller i skuffen. Der skal helst være tørt og mørkt. Efter kogning kan de holde sig i ca. 4 dage. Kogte kikærter kan også fryses, så du kan sagtens koge en stor portion og gemme til senere. Holdbarheden på frys er 6 måneder.