Frokost er et måltid, som mange mennesker flere gange om ugen indtager på deres arbejdsplads. Særligt hvis man arbejder i dagtimerne. Typisk ligger frokosten nemlig omkring middagstid, og på det tidspunkt er der mange mennesker, som er på arbejde. Kulturen og vanerne omkring frokost på en arbejdsplads kan være meget forskellige. På nogle arbejdspladser holder man frokostpause, når man har lyst, på andre har man aftalte frokostidpsunkter eller kører frokostpause i hold. Det er desuden forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvorvidt medarbejderne selv skal stå for frokosten, eller om der er et tilbud om en frokostordning.
Hvad siger loven om frokost på arbejdspladsen?
Hvis du arbejder seks timer eller mere, har du ret til en pause, fx en frokostpause, hvor du har ro og tid til at koble af og få spist din frokost. Det er et EU-direktiv, der siger, at pausen skal være så lang, at du netop kan få koblet af.
Det lyder således: “Det skal sikres, at den ansatte kan holde pause, hvis den daglige arbejdstid overstiger 6 timer. Pausen placeres inden for arbejdsdagen således, at formålet med pausen tilgodeses”. Mange steder er frokostpausen på omkring 30 minutter og er placeret omkring halvvejs i løbet af arbejdsdagen, fx ved middagstid, hvor mange normalt spiser frokost. I de 30 minutter har du mulighed for stille og roligt at nyde din mad, koble af fra formiddagens arbejdsopgaver og få fornyet energi til eftermiddagens gøremål.
Forskellige frokostvaner
Hvordan frokosten er arrangeret på den enkelte arbejdsplads varierer. I en undersøgelse fra 2023 foretaget af Landbrug og Fødevarer, så er det ca. 17 % af danskerne, som spiser en medbragt madpakke i hverdagene, mens 10% har en frokostordning, kantineordning eller madordning. 4% spiser færdigretter og 3% får take away. Hvad frokosten består af varierer også, men blandt de mest populære frokostingredienser er ifølge undersøgelsen: rugbrød, kødpålæg og grøntsager.
Læs mere om de danske frokostvaner her
En vigtig pause
Uanset hvordan frokost er arrangeret på din arbejdsplads, er pausen vigtig for dig. Det er muligheden for at genoplade batterierne, strække benene, komme væk fra din arbejdsstation og få et sundt og nærende måltid. Hvis det er muligt på arbejdspladsen, kan du med fordel holde frokostpausen sammen med dine kollegaer. Det styrker nemlig sammenholdet – socialt såvel som fagligt – og det understøtter trivslen på en arbejdsplads.
MENU