ris i skål

Ris er en kornsort, som kommer i mange forskellige varianter, herunder hvide, brune, sorte  og vilde ris. Ris er milde i smagen og har en evne til at absorbere andre smage, hvilket gør det til en populær base i mange varme såvel som kolde retter. Den mest almindelige type, er hvide ris, hvor skallen, klid og kim er fjernet under forarbejdningen. Den har en mild smag og en let, luftig tekstur, men har færre næringsstoffer end fuldkornsvarianter. Ris kan fungere som grundelement i en hovedret eller som tilbehør til forskellige retter. Ris er særligt en stor del af det asiatiske køkken, hvor det serveres med grøntsager og forskellige slags kød som en central del af måltidet. På mange danske arbejdspladser med frokostordninger eller i de medbragte madpakker rundt omkring er ris ofte også en del af frokostmåltidet. Det kan fx være i form af en risret, rissalat eller måske en poke bowl

Uorganisk arsen i ris

Ris kan indgå som et led i en sund og nærende kost. Ris har et højt indhold af kulhydrat og giver derfor god energi. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ris indeholder det kræftfremkaldende stof arsen, som er et naturligt forekommende stof, der kommer fra vandingen på rismarkerne. Derfor anbefales det nu også, at man forsøger at sænke mængden af arsen ved at skylle og koge risene korrekt. Det kan gøres ved, at risene bliver skyllet inden kogning og står i blød nogle timer i koldt vand (eller 15-20 minutter i kogende vand) inden tilberedning. En anden metode til at mindske mængden af arsen i ris er, at man koger risene i for meget vand, og at man hælder vandet fra (ligesom ved tilberedning af pasta)

Basmati-og jasminris er de typer, der indeholder mindst arsen, mens fuldkornsris (brune, røde og sorte ris) indeholder mest. 

Opbevaring og holdbarhed

Ris opbevares tørt og mørkt i køkkenskabet eller køkkenskuffen. Opbevar det altid i en lufttæt beholder. Holdbarheden er ca. 2-3 år, men kig altid på datomærkningen på posen. Kogte ris kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet. Det er dog vigtigt, at de nedkøles hurtigt for at undgå ophobning af bakterier. Det er også muligt at fryse dem. Sørg dog for at de er helt nedkølede, før de fryses ned.