I Danmark kan man næsten ikke sige frokost, uden at tænke på rugbrød. Rugbrød er en traditionel dansk brødtype, som er kendetegnet ved sin mørke smag og tætte struktur. Det har været en del af den danske kost siden vikingetiden.
Rugbrød er et surdejsbrød, som typisk er lavet på rugmel og ofte har tilsat hele eller knækkede rugkerner. Man kan også tilsætte frø som for eksempel solsikkekerner, hørfrø eller græskarkerner i brødet. Rugbrødet har normalt en solid, men ikke hård skorpe, og indeni er brødet fugtigt og kompakt. Det bages typisk i en form og skæres ud i skiver. Man kan dog også lave rugbrødsboller af dejen. Mange danskere bager deres eget, da det både er nemt og gør det muligt at tilpasse opskriften efter personlig smag og præference. Ellers kan rugbrød også købes i supermarkeder og bagere i mange varianter. Hvorvidt man vælger at bage det selv, eller om man køber det i supermarkedet, er op til en selv og ens egne prioriteringer. Typisk vil det være billigere at bage sit eget rugbrød frem for at købe en pakke, da de indkøbte ingredienser rækker langt og til mange brød. Dog tager det længere tid at bage selv, end at svinge forbi supermarkedet eller bageren.
Der er et højt fiberindhold i rugbrød, hvilket gør det til et sundt valg til frokosten. I Danmark er rugbrød en central del af frokostkulturen, og det danner base i mange forskellige frokostretter. Det gælder både højtbelagt smørrebrød, rugbrødmadder med pålæg, sandwiches og meget mere. På grund af rugbrødets ernæringsmæssige fordele og alsidighed og nemme tilberedning er det også populært til både morgenmad og aftensmad.
Er det sundt at spise rugbrød?
Rugbrød er sundt at spise og bør indgå i en sund og varieret kost. Det er sundt, fordi det er spækket med fuldkorn, hvilket øger mæthedsfornemmelsen og bidrager til en god fordøjelse og holder maven i gang. Derudover indeholder de forskellige og vigtige vitaminer og mineraler. Der findes mange forskellige former, og nogle indeholder mere fuldkorn end andre. Når man skal snakke om, hvilket type rugbrød der er sundeste, bør du vælge et med et højt indhold af fuldkorn, minimum 8 gram kostfibre pr. 100 gram, og hvor ingrediensen “rug” står højt på ingredienslisten. Det er nemlig rug, der er det sundeste.
Selvom der er tale om en sund spise, så er det ikke sådan, at man bare kan spise uendelige mængder af det. For meget af den samme fødevare er nemlig ikke sundt, og det er derfor heller ikke sundt at spise rigtig meget rugbrød. Din kost bør generelt være varierende og indeholde mange forskellige fødevarer.
Rugbrød og vægttab
Brød er ofte en af de fødevarer, som bliver fjernet fra kosten, hvis man gerne vil tabe sig. Men rugbrød er sundt, og det mætter godt, og både du og din krop har gavn af det. Derfor kan du sagtens spise rugbrød, selvom du er i gang med et vægttab. I forbindelse med vægttab kan kalorier spille en vigtig faktor, og derfor kan det naturligvis være relevant at vide, hvor mange kalorier, der er i en skive. Det afhænger naturligvis af, hvilket rugbrød der er tale om. Kalorieindholdet kan nemlig variere fra brød til brød, men en tommelfingerregel er, at én skrive indeholder ca. 100 kalorier.
Opbevaring og holdbarhed af rugbrød
Rugbrød kan opbevares i enten et tørt køkkenskab eller i køleskab. Typisk er holdbarheden en smule længere, hvis det opbevares i køleskabe frem for køkkenskabet. Det kan fryses ned. Rugbrøds holdbarhed er ca. 7 dage i køkkenskab, 10 dage i køleskab og 6 måneder i fryseren.
MENU