Pesto er italiensk og stammer fra Genova i Ligurien i det nordlige Italien. I dag findes der mange forskellige pesto-typer lavet på forskellige grøntsager og nødder, men den oprindelige kaldes Pesto alla Genovese og refererer til den grønne, klassiske basilikumpesto, som laves på basilikumblade, pinjekerner, hvidløg, olivenolie og parmesanost. Traditionelt set laves pesto ved at støde ingredienserne i en morter, og selve navnet “pesto” refererer faktisk til den metode. Pesto betyder nemlig støde eller banke. I dag er det dog ikke unormalt at støde opskrifter, hvor ingredienserne blot hakkes fint eller føres igennem en blender eller foodprocessor.
Pesto kan købes færdig i supermarkederne eller nemt laves hjemme i køkkenet.
Hvad bruger man pesto til?
Pesto er alsidig og kan bruges på mange forskellige måder.
- Tilbehør til retter
- Spred til sandwiches
- Spred på rugbrød
- Fyld i pitabrød
- Dressing i wrap
- Dressing til salat
- Som en del af en pastaret
- Marinade til kød og grønt
- Topping på pizza
- Dip til gnavegrønt
- Dip ved tapasbord
- Fyld i pizzasnegle/pizzasnurre
Mange forskellige typer pesto
- Basilikumpesto (klassisk)
- Rød pesto med soltørrede tomater
- Rucolapesto
- Persillepesto
- Korianderpesto
- Spinatpesto
- Chilipesto
- Myntepesto
- Peberfrugtpesto
Holdbarhed og opbevaring
Hjemmelavet pesto holder typisk en uges tid på køl nogle gange kortere. Køber du en færdiglavet pesto, holder den ca. ét år uden for køl i uåbnet tilstand. Efter åbning er holdbarheden typisk ca. 5 dage på køl.
MENU