
Frokost er det måltid på dagen, der giver os den nødvendige energi og næring til at komme igennem eftermiddagen. Hvad du vælger at spise til frokost, kan have stor betydning for din velvære, produktivitet og generelle sundhed. Det handler ikke kun om at fylde maven, men om at vælge frokostretter med ingredienser, der holder dig mæt og understøtter kroppen på den bedst mulige måde.
Mange spørger “Hvad er det bedste at spise til frokost?”, og svaret på det spørgsmål er mere komplekst end som så. For hvor end vi gerne ville, kan vi ikke give dig ét enkelt svar. Der er nemlig mange forskellige faktorer, som spiller ind på, hvad der lige præcis er bedst for dig at spise. Der er nemlig både dine personlige præferencer og nogle praktiske omstændigheder, der kan spille ind på, hvad der giver mening for lige præcis dig at spise til frokost. Derudover er der ikke én ting, som giver bedst mening at spise til frokost, men derimod en lang række forskellige fødevaregrupper, som kan sammensættes til forskellige frokostretter.
For bedst muligt at svare på spørgsmålet “Hvad er det bedste at spise til frokost”, giver vi dig her nogle gode retningslinjer for, hvordan du kan sammensætte en sund og nærende frokost
Grøntsager
De officielle kostråd lyder på, at du bør spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Derfor er det oplagt at få en masse grøntsager i forbindelse med frokostmåltidet. Grøntsager er fyldt med fibre, vitaminer og mineraler, som er godt for kroppen. Grøntsager kan du spise til frokost på utallige måder, og der er et stort udvalg af grøntsager, så du kan tilpasse det dine præferencer og din hverdag.
Du kan f.eks. få grøntsager ved:
- at lave en frokostsalat med alle dine yndlingsgrøntsager
- at tilføje grøntsager til din frokostsandwich eller wrap
- at spise lune frokostretter med grøntsager i
- at spise grøntsagsstænger med dip ved siden af din rugbrødsmad
- at lave en lækker poke bowl med forskelligt grønt på toppen
Proteiner
10-15% af din daglige kost bør bestå af proteiner. Protein er kroppens byggesten og er afgørende for, at mange af kroppens processer fungerer optimalt. Derudover giver protein også en god mæthedsfornemmelse. Det er derfor en rigtig god idé at tænke proteiner ind i dit frokostmåltid. Protein findes i både animalske- og plantebaserede fødevarer. Oplagte kilder til protein er blandt mange: kylling, fisk, æg, kikærter, linser, bønner og quinoa.
Dette er ingredienser, der kan inkorporeres i din frokost på en lang række forskellige måder. Du kan blandt andet få protein til frokost ved:
- at tilføje en proteinholdig ingredienser til din salat fx kyllingestrimler, laks, tun eller bønner
- at bruge proteinholdige ingredienser i din sandwich eller wrap fx kødpålæg, æg eller hummus lavet på kikærter
- at lave varme retter med fokus på proteinholdige ingredienser fx æggewraps, gryderetter og lignende
Kulhydrater
45-60% af kosten bør ifølge de officielle kostråd bestå af kulhydrater, og derfor er det oplagt at få elementer af kulhydrater ind i din frokost. Kulhydrater findes særligt i kornprodukter, men også i grøntsager og frugt samt en smule i mælkeprodukter. Kulhydrater giver god energi til dagens gøremål. Kulhydrater fyldt med god energi og næring kan nemt inkorporeres i mange forskellige frokostretter. Du kan blandt andet gøre det ved:
- at tilføje fuldkornspasta, bulgur, sød kartoffel og lignende til din frokostsalat
- at lave en frokostsandwich med rugbrød eller fuldkornsbrød
- at lave en lun pastaret
- at lave en risret
- at lave en lækker poke bowl på en bund af ris
Sunde fedtstoffer
Det er også en god idé at inkludere sunde fedtstoffer i din frokost, da de spiller en vigtig rolle for kroppens funktioner. På daglig basis bør 25-40 % af energien komme fra fedt, hvoraf det bedste valg er umættet fedt. Dette findes blandt andet i planteolier, avocado, frø, kerner, nødder samt i fede fisk som laks, sild og makrel. I det officielle kostråd lyder anbefalingerne, at mindst 5-10 % af den daglige energi stammer fra disse sunde fedtstoffer, hvilket gør det oplagt at tænke dem ind i frokosten. Det kan du blandt andet gøre ved:
- at lave en hjemmelavet dressing med planteolie som base til din salat.
- at bruge planteolie til stegning af grøntsager eller proteinkilder.
- at tilføje hummus med olivenolie som dip eller smørelse.
- at drys nødder eller kerner over din salat
- at vælge brød med kerner og frø
- at tilføje avocado til din salat, sandwich, rugbrød eller wrap
En sund frokostordning gør det nemt at vælge den bedste frokost
Som arbejdsplads er det muligt at gøre de sunde valg til de nemme valg for medarbejderne. Det er nemlig muligt at tilbyde en sund frokostordning til alle medarbejderne. Med en frokostordning har I som arbejdsplads mulighed for at have fokus på de sunde og gode valg, som gør det nemt for medarbejderne i hverdagen at vælge den bedste frokost til dem. Her er det muligt at tilbyde en varieret frokostbuffet eller vælge sund portionsanrettet frokost. Overvejer I at få en sund frokostordning på arbejdspladsen? Indhent 3 tilbud på frokostordninger her.