to klassiske frokostretter

Der findes mange forskellige klassiske frokostretter, men fælles for dem er, at de er tidløse og elskede i en kultur. Klassiske frokostretter afspejler derfor ofte en nations madkultur og historie. I Danmark er rugbrød og smørrebrød centrale og klassiske elementer i mange frokostretter, mens andre lande har deres egne ikoniske retter som croque monsieur/ parisertoast (Frankrig) eller club sandwich (USA).

Frokostklassikere i Danmark

Herunder har vi listet nogle af de allermest klassiske frokostretter i Danmark. 

1. Dyrlægens natmad

Dyrlægens natmad er en klassisk dansk smørrebrødsmad bestående af rugbrød, et generøst lag leverpostej, saltkød, sky og løgringe. Retten er ofte en del af et klassisk frokostbord, julefrokostbordet og madpakken. 

2. Leverpostej med bacon og champignon på rugbrød

Leverpostej med bacon og champignon på rugbrød er en klassisk dansk smørrebrødsmad, ofte serveret lun. Den er en af de mest populære og klassiske frokostretter i Danmark, især til julefrokoster og traditionelle frokostborde.

3. Frikadellemad med rødkål

Frikadellemad med rødkål er en klassisk dansk smørrebrødsmad på rugbrød, der kombinerer den velkendte frikadelle med den søde og syrlige smag af rødkål.

4. Frikadelle-sandwich

Frikadellen kan også være et centralt element i en lækker frokostsandwich. En frikadelle sandwich er en lækker og rustik sandwich, hvor frikadellen sammen med klassiske tilbehør som syltede agurker, rødkål, salat, tomater, løg og sennepsdressing. 

5. Kold kartoffelsalat med frikadeller

Frikadelle er en skøn og klassisk del af frokostbordet, som ikke nødvendigvis behøver at nydes på et stykke rugbrød eller i en sandwich. En lun eller kold frikadelle kan også serveres med en smagfuld og kold kartoffelsalat, der giver en lækker kontrast i både tekstur og smag. 

6. Kartoffelsalat med purløg

Kartoffelsalat med purløg er en klassisk salat, der kombinerer kolde, kogte kartofler og dressing lavet af mayonnaise eller cremefraiche med den delikate, løgagtige smag af purløg. Denne enkle, men lækre salat er perfekt som tilbehør til mange klassiske frokostretter, herunder grillet kød, frikadeller eller smørrebrød.

7. Fiskefrikadeller med remoulade

Fiskefrikadeller med remoulade er en klassisk dansk frokostret. Fiskefrikadellen kan lægges på en skive rugbrød med smør under og remouladen på toppen. Den kan dog også sagtens nydes uden brød, men hvor fiskefrikadellen spises alene med remoulade som tilbehør.

8. Spegepølse med sky og ristede løg på rugbrød

Spegepølse med sky og ristede løg serveres typisk som smørrebrød, hvor de forskellige ingredienser lægges på et stykke rugbrød. Spegepølsen placeres først, derefter hældes lidt sky over, og toppen pyntes med de ristede løg. Nogle gange kan der også tilføjes et lille drys af peber eller en smule syltede agurker for at give lidt syre og friskhed. 

9. Kartoffelmad med mayonnaise og purløg

Kartoffelmad med mayonnaise og purløg er endnu en klassisk frokost på det danske frokostbord. Som base bruges et stykke godt, tæt rugbrød. Kogte kartofler, som enten skæres i skiver eller presses let, så de bliver bløde og næsten mosede.En cremet og lidt fed mayonnaise, som binder kartoflerne sammen og tilfører en lækker, blød konsistens. Friskhakket purløg, der strøs over retten for at give en frisk og let løgsmag, som passer godt til kartofler og mayonnaise. Nogle gange kan retten også toppes med lidt peber eller en skive hårdkogt æg for ekstra smag og tekstur.

10. Hamburgerryg med italiensk salat på en skive rugbrød

Hamburgerryg med italiensk salat på en skive rugbrød er en klassisk frokostret, både som en del af julefrokostbordet, men også på hverdagens frokostbord og i madpakken. Hamburgerryggen skæres ofte i tynde skiver og placeres ovenpå rugbrødet toppes med den cremede pålægssalat, italiensk salat, som er lavet af mayonnaise, kogte grøntsager som ærter, gulerødder og bønner. 

11. Rugbrød med rullepølse med sky og løg

Rugbrød med rullepølse, sky og løg er en frokost klassiker både i hverdagen og ved festlige lejligheder. Retten serveres som et smørrebrød, hvor skiver af rullepølse lægges på rugbrødet, og skyen hældes over. Løgene strøs over som en frisk topping for at give et skarpt element, der balancerer de fede og krydrede smage.

12. Kryddersild på rugbrød

Kryddersild er en sild, der marineres i en marinade med en masse krydderier.Det bruges ofte som pålæg på rugbrød og er en ret, der typisk er at finde på danske frokostborde, især ved højtider som julefrokoster og påskefrokoster. Kryddersilden lægges på en skive rugbrød og toppes med eventuelle ekstra ingredienser som løg, æg eller dild. 

13. Karrysild med æbler på rugbrød

Endnu en klassisk frokostret, der byder på sild, er karrysild på rugbrød. Karrysild er en marineret sild, der er blandet med en karrydressing. Denne dressing er ofte lavet af mayonnaise eller cremefraiche, karrypulver, sennep og lidt eddike, hvilket giver silden en krydret og mildt sødlig smag .Skiver eller tern af æbler tilsættes ofte for at give retten en frisk og frugtig dimension. Karrysild med æbler serveres på et skive rugbrød, hvor den krydrede karrysild og æblerne placeres ovenpå. Det kan pyntes med lidt ekstra dild eller løg for at tilføre friskhed og farve.

14. Rødspættefilet med remoulade eller som et stjerneskud

Rødspættefilet med remoulade serveres ofte ved et frokostbord, enten på en skive rugbrød eller som en selvstændig ret med kartofler eller salat ved siden af. Når der serveres som smørrebrød, lægges den stegte rødspættefilet på rugbrødet og dækkes med remoulade. Det kan pyntes med lidt frisk dild og måske et par skiver citron. Rødspætten kan også bruges til den klassiske frokostret stjerneskud, hvor remouladen er skiftet ud med kogte rejer, fiskerogn og en hummerdressing eller mayonnaise, der samler retten. For at give retten ekstra friskhed og lidt syre, kan der tilføjes en skive citron og eventuelt lidt frisk dild som pynt.

15. Flæskestegssandwich med rødkål

Flæskestegssandwich med rødkål er en klassisk dansk sandwich, der er særdeles god til frokost. Flæskestegen er hovedingrediensen, som skæres i skiver og bruges som fyld i sandwich’en. Flæskestegssandwichen serveres ved at lægge skiver af flæskesteg på brødet, derefter tilføje en generøs portion rødkål og eventuelt skefuld sennep eller andre krydderier. Det hele samles som en sandwich, som kan spises med hænderne. 

Hverdagsfrokosten bliver inspireret af mange andre kulturer

Der er mange danske, klassiske frokostretter, og ovenstående 15 retter er blot et udpluk. Selvom der er nogle danske klassiske frokostretter, som alle kender (og elsker), så er det ikke kun dem, vi ser på frokostbordene rundt omkring. Klassiske retter fra mange andre lande er også at finde ved frokostmåltidet i Danmark. Det gælder f.eks. den klassiske clubsandwich, forskellige salater og retter som pizza, pasta, tortillas og meget mere. Mange spiser også rester fra gårsdagens aftensmad til frokost eller er en del af en frokostordning, hvor der er et bredt og varieret udvalg af frokostretter, som kan være inspireret fra mange forskellige køkkener verden over.