I dagens madlandskab kommer vi ikke udenom ordet bæredygtighed. Der er flere måder, vi som danskere har imødeset udfordringerne med CO2-udledning, og i de senere år har tankegangen også spredt sig til vores spisekammer. Nogle af de tiltag, vi er begyndt at gøre os, er at mindske madspildet i husstanden, spise mindre kød og spise mere lokalt. Sidstnævnte faktor kan du få lidt mere inspiration til her i indlægget. Selvom eksotiske frugter helt sikkert har sin berettigelse i vores køkken, må vi ikke glemme de lokale råvarer, som vokser i vores baghave. De nordiske råvarer og ingredienser lægger grobund for både sunde, spændende og velsmagende retter. Retter, du helt sikkert kan imponere dit middagsselskab med, hvis du er træt af den sædvanlige lasagne.
Kigger vi på, hvordan vi kan spise mere bæredygtigt, er det en god idé at spise lokalt. Råvarer, der kommer fra den anden side af kloden, kræver meget transport. Og netop transport en én af faktorerne, der spiller ind i, hvor meget CO2-udledning vores mad ‘koster’.
Havtorn – den nye spiller på markedet
Havtorn har nærmest fået status som det helt nye superfood. Og en sand vitaminbombe er der da også tale om. Eftersigende skulle kineserne have opdaget havtorn-bærrene for mange tusinde år siden, hvor det blev brugt til at kurere diverse lidelser. I Danmark er det dog først i de senere år, at vi for alvorligt har taget det lille orange bær til os. Syrligheden gør den velegnet til mange forskellige ting i køkkenet: marmelade, juice, kompot, snaps, desserter. På grund af havtornenes mange superfood-egenskaber kan man også få det i blandt andet pulverform i helsebutikker.
Hyben
Måske har du indtil nu blot oplevet hyben som en irriterende frugt, der sad på en stikkende busk. Frugten fortjener dog mere anerkendelse end som så. Hyben kan sagtens spille en større eller mindre rolle i en dessert. Mest kendt er frugten måske for sin rolle i marmeladen. Du kan lave en delikat og fyldig marmelade, som tilmed har en utrolig flot farve. Sidst men ikke mindst er selve hyben-frugten meget egnet til pynt på andet mad.
Kål
Kål er en af de rigtig sunde råvarer, vi har herhjemme. Ikke alene er kålen rig på både fibre, vitaminer og mineraler, den er også kræftforbyggende. Hvis man skal bevare så mange af de gode egenskaber som muligt, skal man ikke tilberede kålen. Hvad end du tilbereder råvaren eller ej, kan der dog laves rigtig mange lækre retter. Kålen fungerer rigtig godt rå i en salat. Vælger du eksempelvis en romanesco-kål, er der endda mulighed for at score højt på de æstetiske point (du kan jo selv prøve at google det). Den næringsrige ingrediens fungerer også rigtig som tilbehør til næsten alverdens retter. Eksperimenter med tilberedningsmetode og prøv at bland kålen med forskellige marinader og lette saucer. Det kan smage himmelsk!
Kartofler – den gode gamle
Kartofler har på sin vis fået lidt af et plettet ry de senere år. Med det store fokus, der har været på blandt andet stivelse og kulhydrater, er kartoflen blevet udskældt og måske også negligeret lidt. Men man skal huske på, at den danske lille sag har mange gode egenskaber og høj næringsværdi. Den indeholder næsten alle vitaminer, og så er den kilde til gode kostfibre. Derudover har kartoflen den fordel, at den kan tilberedes på rigtig mange måder. Ovnkartofler, hasselbagte kartofler, pommes frites, pommes anna, flødekartofler, kartoffelmos og så videre. Og nej, det er selvfølgelig ikke alle tilberedningsmetoder, der er lige sunde. Men det understreger, at kartoflen har sin berettigelse i køkkenet.
Perlebyg
Perlebyg er velegnet som tilbehør i for eksempel en salat eller som side. Men perlebyggen har også erstattet ris på nogle restauranter i for eksempel den ellers smagsfyldte risotto. Nogle gange kan det virke næsten forbudt at pille ved de klassiske, italienske retter, som har været til i så mange år. Men perlebyg i en risotto giver en lidt mere let smag, og kan helt bestemt også noget. Perlebyg er derudover også særlig god til kylling – og så er det næsten kun fantasien, der sætter grænser.