eksempel på sunde frokostvaner

Vores madvaner har en stor betydning for kroppens funktion og ens energiniveau i løbet af dagen. Kroppen har brug for at få tilført energi løbende for at opretholde energiniveauet og sikre optimal produktivitet. Sund og varieret kost bidrager til øget energi og produktivitet i løbet af dagen, mens forarbejdet, sukkerholdigt og fed mad kan have en negativ indvirkning på energien. 

Da medarbejderne bruger en stor del af deres tid på arbejdspladsen og ofte også indtager mindst ét hovedmåltid og eventuelt flere mellemmåltider på arbejdspladsen, spiller frokostvanerne en vigtig rolle for medarbejdernes energiniveau i løbet af en arbejdsdag.

Som arbejdsplads kan man naturligvis ikke bestemme, hvad de enkelte medarbejdere skal spise, men ved at tilbyde en frokostordning, har man mulighed for at understøtte de sunde valg. Derudover er det også påvist, at frokostordninger understøtter trivsel på arbejdspladsen, hvilket ligeledes har en positiv effekt på produktiviteten. Som virksomhed kan der derfor være fordele i at skabe de optimale rammer for gode frokostvaner igennem en sund frokostordning. 

Gode frokostvaner, der øger energiniveauet og produktiviteten

  • Proteinrige fødevarer hjælper med at opretholde et stabilt blodsukker. Derudover er protein kroppens byggesten, som blandt andet har en positiv effekt på menneskets kognitive funktion. Protein findes blandt andet i kylling, fisk, æg, linser, kikærter, bønner, nødder og frø.
  • Fødevarer med komplekse kulhydrater giver en langsom og stabil tilførsel af energi, der ikke forårsager hurtige blodsukkerudsving. Komplekse kulhydrater findes blandt andet i fuldkornsprodukter som rugbrød og fuldkornsbrød. Også brune ris, quinoa og søde kartofler indeholder komplekse kulhydrater.
  • Grøntsager og frugt er fyldt med gode næringsstoffer og vitaminer. Gode og populære grøntsager til frokost er blandt andet (men slet ikke begrænset til) agurk, gulerødder, tomater og peberfrugter.
  • Fødevarer med sunde fedtstoffer som omega-3 fedtsyrer er essentielt for at opretholde et energiniveau. Dette findes blandt andet i fisk, valnødder og hørfrø.
  • Væskeindtaget er også vigtigt for ikke at opleve et energidyk i løbet af dagen. Sørg for at drikke vand og hold igen med koffeinholdige drikke, der kan give udsving i energiniveauet.

Hvad bør man undgå at spise for at opretholde et stabilt energiniveau i løbet af dagen?

  • For meget sukker kan give en hurtig energistigning, men det falder lige så hurtigt. Dette udsving kan gøre en træt og uoplagt, hvilket påvirker produktiviteten. Sukker findes i store mængder i søde snacks og sukkerholdige drikkevarer.
  • Forarbejdet mad indeholder typisk store mængder usundt fedt og sukker. Det har en negativ indvirkning på både energiniveauet og humøret.
  • Tunge og fedtholdige måltider kan øge trætheden og gøre en uoplagt, doven og langsom på arbejdet.
  • Mange drikker kaffe og andre koffeinholdige drikke i løbet af dagen, da det kan have en opkvikkende effekt. Hvis du oplever abstinenser eller kroppen er afhængig af koffein, kan det dog føre til et energifald senere på dagen, og du kan opleve træthed, stress, hovedpine og søvnproblemer. Derfor anbefales det at begrænse indtaget af koffein. 

Som ovenstående illustrerer, har medarbejdernes frokostvaner  stor indflydelse på deres energiniveau og dermed også en indflydelse på produktiviteten.