Kød er en vigtig kilde til protein, men spiser du vegetarisk skal du have proteinerne et andet sted fra. Heldigvis findes der en masse vegetariske proteinkilder, der giver kroppen den nødvendige mængde protein. Her kan du blive klogere på proteiner i vegetarkost.
Liste over gode vegetariske proteinkilder
- Æg – 13 gram protein pr. 100 gram
- Mælk – 3,4 gram protein pr. 100 gram
- Ost – Ca. 25 gram protein pr. 100 gram afhængig af typen
- Skyr – Ca. 10 gram protein pr. 100 gram afhængig af variant
- Linser – Ca. 25 gram protein pr. 100 gram afhængig af type
- Quinoa- 13 gram protein pr. 100 gram
- Mandler – 21 gram protein pr. 100 gram
- Kikærter – 20 gram protein pr. 1000 gram
- Bønner Ca. 20-25 gram protein pr. 100 gram afhængig af bønnetypen
- Tofu – 8 gram protein pr. 100 gram
- Hørfrø – 25 gram protein pr. 100 gram
- Chiafrø – 17 gram protein pr. 100 gram
- Broccoli – 5 gram protein pr. 100 gram
Protein findes i forskellige mængder i næsten alle fødevarer, ovenstående liste er blot et udpluk af gode kilder et protein som vegetar, men du får protein tilført fra stort set alt, du spiser. Du kan læse meget mere om proteinrig kost her.
Kan man få tilstrækkeligt med protein som vegetar?
Selvom vegetarisk kost generelt er mindre proteinrig, får vegetarer typisk tilstrækkeligt protein og opnår den anbefalede mængde på 0,83 gram protein pr. kg kropsvægt fra vegetariske proteinkilder.
Hvis du spiser vegetarisk og vil sikre, at du får nok protein og næring, er det en god idé at spise sundt og varieret og spise en kost bestående af blandt andet:
- Forskellige grove grøntsager
- Varieret indtag af bælgfrugter
- Forskellige nødder og frø
- Kornprodukter
- Brød
- Sojaprodukter som fx tofu
- Forskellige mejeriprodukter