Man kan næsten ikke sige frokost uden at tænke på rugbrød. Rugbrød er nok frokostklassikeren over alle frokostklassikere. For rigtig mange er det forbundet med en mad med frokostpålæg, men frokostklassikeren kan faktisk bruges på mange andre måder. Nogle retter kan fortsat være oplagte til frokost, men også morgenmad og aftensmad. Herunder kan du læse om 8 alternative måder at bruge rugbrød i madlavningen.
1. Rugbrødscroutoner
Rugbrødscroutoner er en oplagt mulighed for at få brugt sit rugbrød på en anden måde. Rugbrødscroutoner passer perfekt som topping på supper eller som et sprødt element i en lækker salat. Udover rugbrødscroutoner smager fantastisk, så er det også meget nemt at lave.
Skær rugbrød ud i små tern, vend dem i olie og dine foretrukne krydderier (fx salt, hvidløg, paprika eller rosmarin). Bag dem i ovnen til de er sprøde ca. i 10-15 minutter ved 180 grader.
2. Rugbrødslagkage
Selvom rugbrød traditionelt set hører det salte køkken til, er der bestemt ikke noget, der skal holde dig fra at inkorporere det i det søde køkken. Rugbrød kan nemlig blive til en sød og smagfuld rugbrødslagkage – eller som det kaldes på sønderjysk brødtort. Rugbrødslagkage er nemlig en sønderjysk klassiker, hvor rugbrødskagen kombineres med flødeskum, syltetøj samt hakket chokolade og nødder. Når du skal bruge rugbrød til rugbrødslagkage, er det vigtigt kun at bruge rugbrød uden kerner.
3. Rugbrødsgranola
Dit gamle, tørre rugbrød kan også forvandles til en lækker rugbrødsgranola, som kan drysses på skyr, havregrød eller smoothiebowl til morgenmaden. Hvis du vil kaste dig ud i en rugbrødsgranola, er mulighederne mange, og du kan tilpasse den præcis dine smagspræferencer. For at få det bedste resultat, anbefaler vi, at smuldre rugbrødet ved at køre det igennem en minihakker. Derefter blander du det med de ønskede frø og nødder og vender det i honning, vand, olie og kanel. Put det i ovnen i ca. 25 minutter ved 200 grader. Husk at vende granolaen hvert 5. minutter for at undgå, at det brænder på.
4. Hjemmelavet rugbrødschips
Skær rugbrød i mundrette stykker, vend dem i olivenolie og drys med salt. 10 minutter i ovnen ved 200 grader og voila… så har du hjemmelavede rugbrødschips. Rugbrødschips er en nem og lækker måde at bruge sit rugbrød på en alternativ, men utrolig lækker måde. Rugbrødschips fungerer super godt som en lækker eftermiddagssnack sammen med en hjemmelavet dip.
5. Øllebrød
Du kender helt sikkert øllebrød. Øllebrød er nemlig en klassisk dansk ret med rugbrød i. Typisk spises det enten som morgenmad eller som en dessert med flødeskum, friske bær og mandler. Øllebrød laves nemt i en gryde, hvor smuldret rugbrød sættes i blød sammen med hvidtøl, brun farin og salt. Efter ca. 15 minutter kan grøden varmes op til den rette konsistens er nået.Herefter kan grøden toppes med fx flødeskum, mandler, valnødder og friske bær.
6. Rugbrødscrumble
Skal du lave dessert fx en rabarbertrifli, kan du med fordel erstatte den klassiske crumble med rugbrødscrumble. Rugbrødscrumble laves nemt og hurtigt ved at smuldre rugbrødet på en pande med smeltet smør sammen med sukker i ca. 5 minutter.
7. Rugbrødspizza
Der findes efterhånden mange udgaver af en pizza. Og da temaet i dette indlæg er rugbrød, kommer vi naturligvis ikke uden om rugbrødspizza. Rugbrødspizza er et nemt og lækkert alternativ til en klassisk rugbrødsmad. Det eneste, det består af, er rugbrød som bund og klassisk pizzatopping fx ost, tomatsovs, grøntsager, pepperoni m.m. Rugbrødet smøres med tomatsovs og den ønskede topping og varmes i ovnen i 10-15 minutter, og vupti, så er der rugbrødspizza.
8. Rugbrødstærte
Smuldret og findelt rugbrød blandet sammen med æg, salt og smør kan blive til en lækker grov tærtebund. Forbag bunden i ovnen i 10 minutter ved 175 grader og fyld derefter rugbrødstærten med den ønskede fyld. Husk, hvis du bruger grøntsager, kan du med fordel svitse dem på panden, før de fyldes i tærten. På den måde mindskes mængden af væske i tærten.