nødder og kikærter eksempler på veganske proteinkilder

Hvad er vegansk mad?

Vegansk mad er kendetegnet ved, at det ikke stammer fra dyr, som kød, fisk, fjerkræ og skaldyr. Vegansk kost indeholder modsat den vegetariske kost ingen animalske biprodukter som fx æg, ost og mælkeprodukter. Mange ønsker at spise sundt med god samvittighed helt uden animalske produkter, men samtidig lækkert og mættende. Her kan du læse gode tips til, hvordan du får masser af smag, gode proteinkilder og de rette fedtsyrer med vegansk mad.

Hos Frokostordninger.dk tilbyder vi lækker frokostmad med sunde, mættende og velsmagende veganske retter i vores veganske frokostordning. 

Bring umami til dit kødfrie køkken

Vegansk mad er ikke bare kedelige salater uden smag, der ikke mætter. Plantebaseret mad bliver stadigt mere populært blandt danskerne og med god grund. Det er både sundt, godt for pengepungen og dyrevenligt. Husker du umami i dine retter, så behøver du ikke at savne kødsmagen. Umami betyder ‘velsmag’ på japansk og er den femte grundsmag udover surt, sødt, salt og bittert. Umami behøver ikke kun at stamme fra kød og lagrede oste.

Veganske råvarer med umamismag findes også i: svampe, løg, kapers, tomater (friske og soltørrede), asparges, tang, oliven, bouillon og soyaprodukter.

Masser af mættende proteiner

Foruden grøntsager, som er rige på protein og fibre, så kan veganske retter tilberedes på et utal af spændende og varierende måder. Det sikrer, at både smagsløg og mave tilfredsstilles. Med gode proteiner, sikrer du en lang mæthedsfølelse og et godt energiniveau til hele dagen.

Gode grønne proteinkilder:

  • Grønkål
  • Broccoli
  • Ærter
  • Spinat

Andre proteinkilder

Sojaprodukter – som tofu og tempeh, kerner, bælgfrugter og nødder indeholder også proteiner. Kødfrie alternativer til fars, pølser og bøffer, oftest fra soya eller ærteprotein, kan vælges til, når du ønsker at undgå kød.

Tradition med et twist

Lasagne, pastaretter, pizza, salater, gryderetter – det er klassikere, vi alle elsker. Udskift kødet med årstidens grønt og tilsæt friske krydderurter og et pift tørrede krydderier. Det er kun fantasien, der sætter grænser, når du vil spise kødfrit, men stadig lækkert. Du kan finde inspiration til lækre opskrifter her.

Få de rette essentielle fedtsyrer

Kroppen kan ikke selv producere de essentielle/flerumættede fedtsyrer, omega 3 og omega 6, men skal tilføres via kosten eller kosttilskud. Forholdet mellem omega 3 og omega 6 skal balanceres med vægten på omega 3, så hjernen vedligeholdes og hjertekarsygdomme forebygges. Fede fisk anses som den mest optimale kilde at få omega 3 fra, men hvis du spiser vegansk, er der alligevel nogle kilder, du kan få omega 3 fra. Fuldkornsbrød, nødder og olier kan derfor indgå i kosten og tilføre omega 3.

Veganske kilder til omega 3

Omega 3 fedtsyrer, indgår i fede fisk (laks, makrel, sild), men findes også i valnødder, chiafrø, hampefrø, hørfrø, græskarkerne- og rapsolie, tang.

Veganske kilder til omega 6

Omega 6 findes bl.a. i vegetabilske olier som majs-, solsikke-, vindruekerneolie og solsikkefrø.

Vælg sund og mættende veggiemad

Plantebaseret mad er et populært valg, da det indeholder mindre mættet fedt end kød og ofte mange grøntsager. Uanset om du er veganer alle ugens dage, eller om du med jævne mellemrum ønsker at udforske kødfrie madløsninger, så kan retterne gøres lækre, mættende og smagfulde. Bare du husker at tilsætte ingredienser med umamismag og gode proteinkilder.

Hos Frokostordninger.dk er vi vilde med vegansk og vegetarisk mad, der både mætter og smager forrygende. Derfor samarbejder vi også med dygtige vegetariske og veganske køkkener i København eller Aarhus  som tilbyder arbejdspladser sund, mættende og smagfuld vegansk frokostordning eller vegetarisk frokostordning.  Køkkenerne, som tilbyder vegansk og vegetarisk mad, har stor erfaring med at tilberede smagfulde og mættende vegetarretter/veganske retter, som vil glæde medarbejderne – både dem, der spiser 100% vegetarisk/vegansk eller dem, der blot gør det en gang imellem.