Er du en del af en kantineordning på din arbejdsplads, kan det at spise frokosten i kantinen være en oplagt mulighed for at få en god spiseoplevelse og en afslappende stund sammen med dine kollegaer. Hvis du har din daglige gang i en større kantine med mange mennesker, får du her en række gode råd til, hvordan du kan gøre frokostoplevelsen god for både dig selv og dine kollegaer, som også benytter kantinen. Uanset om det drejer sig om adfærden ved selve frokostbuffeten, valget af frokostretter eller blot ønsker at være en god kantinegæst, er der små ting, der kan gøre en ret stor forskel for både en selv og andre i kantinen.
1. Vælg sund og varieret mad i kantinen
Ved større kantineordninger er det ofte frokostbuffet. Her kan du typisk vælge mellem et udvalg af forskellige retter. Når du skal vælge, hvad frokosttallerkenen skal byde på i dag, kan det være en god idé at have øje for at sammensætte måltidet med sunde og forskellige ingredienser. Tænk i både protein, kulhydrat og grøntsager, som giver dig den nødvendige energi og næring. Protein kommer fx fra kød, fisk, æg, bønner og linser, mens kulhydrater kan komme fra kartofler, fuldkornsbrød, ris eller pasta. Benytter du dig af kantineordningen dagligt, kan du også tænke i variation fra dag til dag.
2. Tænk over portionsstørrelsen
Når man er i en kantine eller frokostbuffet, hvor man kan tage alt det, som hjertet begærer, kan man nemt komme til at tage meget mere mad, end man egentlig kan spise. Tænk derfor over portionsstørrelsen og hellere gå op i buffeten en ekstra gang, hvis du er mere sulten. Går du op anden gang, anbefales det, at du tager en ny, ren tallerken i stedet for at genbruge den gamle.
3. Vær opmærksom, hvis du har allergier eller spiser efter en særlig diæt
Har du fødevareallergi, spiser vegetarisk kost, vegansk kost eller på anden måde har nogle behov, der skal tages hensyn til, bør du altid læse ingredienslisten. Hvis der ikke er sådan en fremme, kan du altid tage fat i kantinepersonalet.
4. Tænk over håndhygiejnen
I en kantine skal der ofte mange mennesker igennem på relativt kort tid. Det stiller store krav til hygiejnen for at undgå smittespredning. Det anbefales, at du som kantinegæst husker at vaske hænder grundigt efter toiletbesøg, efter du har pudset næse, efter affaldssortering samt før og efter et måltid. Mange med en kantineordning stiller desuden håndsprit frem ved buffeten for at opfordre alle til at spritte hænder, før man går i buffeten. Læs mere om hygiejne i frokostbuffeten her.
5. Brug redskaber til at tage maden
Brug altid de redskaber, som er blevet lagt frem i stedet for at tage med hænderne. Det gælder også, hvis der fx er skær-selv brød. Her vil der ligge et klæde over brødet – brug det, så du ikke rører ved selve brødet, når du skærer.
6. Hav god køkultur
Tænk over køkulturen. I kantinen skal mange mennesker til, og derfor giver det alle den bedst mulige oplevelse, hvis man sørger for at holde den gode køkultur, hvor man ikke springer over i køen, men venter til det er ens tur ved fadene.
7. Gør plads til alle ved bordene
Hvis der er mange mennesker, der benytter sig af kantineordningen samtidig med dig, er det god stil at være opmærksom på at gøre plads til alle. Hvis I sidder ved langborde, kan det være en god idé at starte med at sætte jer i den ene ende af bordet, så der er de bedste forudsætninger for, at der er plads til både større og mindre grupper ved samme langbord. Er du en del af en større gruppe kollegaer, vil det være hensynsfuldt at samle alle ved samme bord, så andre kan sidde ved de resterende.
8. Overvej tidspunktet for frokost
I forlængelse af punkt 6 og punkt 7, kan du overveje, hvis der er trængsel i kantinen, at spise frokost tidligere eller senere på dagen. Hvis arbejdstiden er fra 8-16, vil frokosten ofte ligge omkring kl. 12. Hvis der er trængsel i kantinen på dette tidspunkt, og hvis det er muligt med mere fleksible frokosttider, kan det være en fordel at spise frokost på de tidspunkter, hvor der er mindre travlhed. Det kan både gøre oplevelsen mere afslappet, og så vil du undgå den værste trængsel ved bordene og kø i buffeten. Læs mere om frokost tidspunkter her.
9. Brug frokosten til at tale med dine kollegaer
Med en kantineordning er der rigtig gode muligheder for at bruge frokosten på at være social med sine kollegaer. Frokosten i en kantine er et oplagt tidspunkt at lære dine nærmeste kollegaer bedre at kende eller netværke ved mere perifere kollegaer, som også benytter samme kantine.
10. Ryd op efter dig selv, og følg anvisningerne i forhold til affaldssortering
Når du er færdig med frokostmåltidet, er det god stil at efterlade din plads ren og pæn, så de næste kan sidde og nyde deres måltid uden beskidte tallerkener, madrester og krummer over det hele. Tag dine ting med dig og fjern de værste krummer fra bordet med en serviet. Følg desuden anvisningerne i forhold til afsætning af brugt service og affaldssortering.