Hygiejnen på en arbejdsplads er vigtig for at undgå spredning af smitsomme vira og bakterier. Hvis I har en frokostordning fx i form af en frokostbuffet, er den gode hygiejne her ingen undtagelse. I en frokostbuffet er der mange kontaktpunkter, så god fødevarehygiejne og gældende hygiejneregler i frokostbuffeten kan være med til at undgå smittespredning på arbejdspladsen. Den gode hygiejne i buffeten handler om alt lige fra anretningen af buffeten til buffetgæsternes personlige hygiejne før frokosten og i selve frokostbuffeten .
Hygiejneregler i frokostbuffeten
Her har vi samlet x hygiejneregler, som er vigtige at implementere på arbejdspladser med frokostbuffet.
1. Anretning
Anretningen i frokostbuffeten er vigtig for at sikre en god hygiejne. Sørg derfor for, at dem der anretter fadene i buffeten har vasket hænder, og at der er redskaber (skeer, tænger etc.) specifikt til alle fade og skåle. Det er vigtigt at buffetgæsterne altid bruger de tildelte redskaber til at tage maden frem for at røre maden direkte med fingrene. Det betyder også, at “skær selv” brød fx altid skal være dækket af et klæde, så man ikke holder direkte på brødet, når man skærer.
2. Vask hænder
Medarbejderne og buffetgæsternes personlige hygiejne er vigtigt på alle arbejdspladser, og særligt også arbejdspladser med en frokostbuffet, hvor der er mange kontaktpunkter. For at sikrer en god hygiejne, er det vigtigt at opstille generelle hygiejneregler og opfordrer alle til som minimum altid at vaske hænder:
- Efter toiletbesøg
- Efter at have pudset næse
- Efter affaldshåndtering
- Før og efter frokosten
Man vasker grundigt sine hænder ved at bruge varmt vand og sæber. Man starter med at gøre håndflader, håndryg og håndled våde for derefter at fordele sæben på områderne i mindst 15 sekunder. Herefter skylles hænderne fri for sæbe og tørres af i håndklædeark eller lignende.
Som arbejdsplads kan det være en god ide at opstille venlige påmindelser om at huske at vaske hænder ved fx toiletterne.
3. Brug håndsprit
Håndsprit kan bruges til at dræbe bakterier på hænderne. Derfor er det en god ide at opstille håndsprit ved frokostbuffeten, så man opfordrer buffetgæsterne til at spritte hænderne af lige før de går i buffeten. Ved at have håndsprit stående, kan gæsterne også spritte hænderne af lige efter de har været i buffeten og inden de spiser frokosten. Ved spritdispensere kan man som arbejdsplads med fordel opfordre til brugen af dem.
4. Tag en ren tallerken, hvis du går op igen
En af de gode ting ved en buffet er, at man kan gå flere gange. I mange frokostbuffeter ser man, at folk genbruger deres tallerken fra den første portion, men af hygiejniske årsager anbefales det, at man tager en ny tallerken hver gang. Sørg for at tydeliggøre det i buffetområdet, så medarbejderne ved, at de blot skal tage en ny tallerken, hvis de ønsker en ekstraportion.
5. Undgå at hoste og nyse ved frokostbuffeten
I partiklerne fra host og nys sidder bakterier, som kan smitte. Derfor skal man undgå at hoste og nyse, når man står ved buffeten, så potentielle smitsomme bakterier og vira ikke ender i buffeten og spreder sig til kollegerne.
Frokostbuffet med god hygiejne har mange fordele
En frokostbuffet er en rigtig god og populær måde at servere frokostordning på arbejdspladser. Selvfølgelig skal man være opmærksom på hygiejnereglerne ovenover, men er man det, kommer en frokostbuffet med en masse fordele, som både kommer de enkelte medarbejdere til gode, men også virksomheden. Fordelene ved en frokostbuffet kan du læse meget mere om her.
Drømmer I om en frokostbuffet? Eller måske er I mere til portionsanrettet frokost? Uanset hvilken serveringsform, der tiltaler jeres virksomheder, så finder frokostordninger.dk en løsning, der matcher jeres behov. Vi har en lang række samarbejder med køkkener i København, Nordsjælland og Århus, så uanset jeres ønsker, så matcher vi jer med de rette. Læs mere om mulighederne i dit område: