Det er vigtigt at have en proteinrig kost eller i hvert fald få tilstrækkeligt med protein i hverdagen. Protein er nemlig kroppens byggesten og er vigtig for kroppens opbygning og vedligeholdelse. Men hvordan sikrer man, at ens kost er proteinrig nok? Og hvordan ved man, om man får nok protein? At være opmærksom på og bevidst om sine kostvaner, herunder ens proteinindtag og have kendskab til de proteinrige kilder er første skridt på vejen.
Vigtigste proteinkilder i en proteinrig kost
Protein findes i næsten alle fødevarer, men nogle indeholder mere end andet. En proteinrig kost vil derfor typisk bestå af flere af nedenstående fødevarer.
- Kød
- Fisk
- Æg
- Ost
- Ymer
- Skyr
- Linser
- Kikærter
- Nødder
Får jeg protein nok?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man får 0,83 gram protein pr. kg kropsvægt, hvilket svarer til:
- Person på 60 kg = Ca 50 gram protein om dagen (svarende til ca. 200 gram kylling eller knap 200 gram røde linser)
- Person på 70 kg = Ca 58 gram protein om dagen (svarende til ca 200 gram kylling eller knap 200 gram røde linser samt 100 gram ymer)
- Person på 80 kg = Ca 66 gram protein om dagen (svarende til ca 200 gram kylling eller knap 200 gram røde linser samt ca 250 gram ymer)
- Person på 90 kg = ca 75 gram protein om dagen (svarende til ca 200 gram kylling eller knap 200 gram røde linser samt ca 200 gram broccoli og ca 250 gram ymer)
I Danmark og andre skandinaviske lande er proteinrig kost en relativ naturlig del af manges hverdag, og en gennemsigtig kost giver derfor også normalt mere end den anbefalede mængde. Derfor er proteinmangel heller ikke et udbredt problem. Dog er det vigtigt at være ekstra opmærksom på ens proteinindtag, når man bliver ældre for at opretholde sin muskelmasse, der med alderen svinder ind. Derfor anbefaler man også en mere proteinrig kost til ældre over 65, hvor de får mellem 1,1 gram til 1,3 gram protein pr. kg kropsvægt om dagen.
Hvis man ikke får tilstrækkeligt med proteinrige fødevarer i kosten, kan man opleve symptomer på proteinmangel. Det er blandt andet generel utilpashed, tynd og knækket hår, svage negle, tør hud og manglende resultater ved træning. Kvinder har større tendens til proteinmangel end mænd.
Kan man få nok protein som vegetar eller veganer?
Hvis man spiser vegetarisk eller vegansk, kan man sagtens få en tilstrækkelig proteinrig kost. Det kræver blot, at man sørger for at lave mad med proteinrige bælgfrugter, bønner og linser eller bruger mejeriprodukter i madlavningen.
Få proteinrig kost med en frokostordning fra frokostordninger.dk
En let måde at sikre sig selv, sine kollegaer og sine medarbejdere en proteinrig kost, kan være at investere i en frokostordning fra frokostordninger.dk Med en frokostordning fra os sørger vi nemlig for, uanset om I ønsker en sund, vegansk, vegetarisk eller økologisk frokostordning, at I får et bredt udvalg af gode, sunde og proteinrige råvarer. Med frokostordningen bliver det sunde og proteinrige valg det nemme valg i hverdagen.
Læs mere om vores forskellige frokostordninger: