I de kolde måneder, hvor vi er klædt i store jakker, halstørklæder og varme vanter, så kan det lune bare ved tanken om en varm gryderet. Men i stedet for at lade det være i tankerne, så skal du kaste dig over denne opskrift, som er helt perfekt til en kold vinterdag. Ofte er kød en stor del af en gryderet, men det er der faktisk ingen grund til, fordi gryderetten kan være fuld af smag og lækre grøntsager, så kødet ikke er nødvendigt.
Flere danskere tyer mod det vegetariske køkken og mindsker forbruget af kød. Generelt er plantebaseret kost mere i fokus nu end nogensinde før, fordi det indeholder mange næringsstoffer og er en klimavenlig kost, som ikke kræver de samme ressourcer som produktion af kød for eksempel gør.
Hvis man skal lave mad til en håndfuld mennesker, er det altid nemt med en gryderet, fordi det hele bare skal kuttes og skæres og ned i samme gryde. Laver man opskriften til sig selv, så kan man fryse den resterende mad ned, for en vegetarisk gryderet er nemlig mindst lige så god, når den varmes op.
Vegetarisk karry gryderet
Man kan altid ændre opskriften, så den stemmer overens med ens egen smag eller tilpasse opskriften til, hvad man har liggende i køleskabet. Det er det bedste ved en vegetarisk gryderet, at gryderetten ingen regler har.
Disse ingredienser skal du bruge
- Basmati ris
- Et helt blomkål
- 650 gram søde kartofler eller almindelig kartofler
- 1,5 løg
- 1 dåse bambusskud
- 1 squash
- 2 fed hvidløg
- 2 dåser kokosmælk
- soya
- karry pasta
- stødt karry
- stødt chili
- salt og peber
Hvad end du har valgt almindelige eller søde kartofler, skal de skrælles og skæres i tykke skiver. Blomkålen skal skæres i grove stykker, så de fylder lidt i gryderetten. Hvis man godt kan lide det rustikke udtryk i gryderetten, kan man ligeledes skære squash i grove tern og løg i skiver. Selvom grøntsagerne syner meget fylde, så bliver det hele en del mindre, når det varmes og koges sammen i gryden. Skænk godt med olie i en stor gryde eller på en dyb wokpande. Skær hvidløgsfed fint og læg det på panden i et minut, før du fører alle grøntsagerne i. Steg det samme og sørg for at vend det ofte. Hæld 2 spsk. soya ud over grøntsagerne og vend det deri. Kog 8 dl basmatiris, inden du fortsætter med kokosmælken.
Steg grøntsagerne i 10-15 minutter alt efter, hvor meget plads det har på panden eller i gryden. Tilsæt 1,5-2 kokosmælk, 2 tsk. karrypasta og 4 spsk. karry. Lad det hele simre sammen og smag til med salt og peber.
Vegetarisk eller vegansk frokostordning
Har du fået blod på tanden med det vegetariske køkken efter du har smagt den vegetariske gryderet, så kan du med fordel læse mere her. Hos frokostordninger.dk har vi mange gode løsninger til arbejdspladser, der ønsker en mere bæredygtig og smagfuld frokost fx en vegetarisk eller vegansk. Få 3 uforpligtende tilbud på skræddersyet menuer til dig og dine kollegaer.