fødevarer i en plantebaseret kost

De seneste år har mange danskere overvejet, hvordan de kan skære ned på mængden af kød og opnå en mere plantebaseret kost – og grundene er mange. For nogle er det klimaet, der er i fokus, hvor kød er en af de største klimasyndere, der står for mellem 20-30 procent af europæernes udledning af drivhusgasser. Andre er mere opsatte på de potentielle sundhedsmæssige fordele ved et mindre forbrug af kød, mens dyrevelfærd er tungen på vægtskålen for andre. Uanset hvad din grund er til at skære ned på kødforbruget eller helt at stoppe med at spise kød, så giver vi dig en masse viden om plantebaseret kost.

Hvad er en plantebaseret kost?

Først er det vigtigt lige at definere, hvad en plantebaseret kost egentlig er. Det er let at forveksle en plantebaseret kost med en vegetarisk eller vegansk kost, men de behøver ikke at være det samme. Der er mange definitioner på en plantebaseret kost, men fælles for dem alle er, at man hovedsageligt indtager fødevarer der kommer fra planter som korn, grønt, frugt og lignende. Et skift til en plantebaseret kost betyder dog ikke nødvendigvis et endeligt farvel til kød, da mange blot ønsker at nedsætte sit forbrug af animalske produkter for at opnå en sundere og mere plantebaseret kost.

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvor meget du ønsker at skære ned på dit kødforbrug, men forskningen viser positive effekter for sundheden ved en mere plantebaseret kost.

Plantebaseret kost har betydning for dit kolesteroltal

Et nyt studie udført af aktører fra Rigshospitaler og Københavns Universitet har sammenlagt en hel masse data, der sammenligner vegetarisk og vegansk kost med almindelig kost. Resultaterne viser, at vegansk og vegetarisk kost forårsager en reduktion på 14% af dårlig kolesterol. Det svarer til en tredjedel af den reduktion, som man får fra kolesterolnedsættende medicin. 

Den sundhedsmæssige effekt af en plantebaseret kost sker relativt hurtigt. Hvis en person skifter til en plantebaseret kost i starten af 40’erne, vil chancen for hjertekarsygdomme reduceres med 20% allerede, når man er midt i 50’erne. Plantebaseret kost er altså ifølge det nye studie en smutvej til et lavere kolesteroltal og bedre sundhed.

Vigtigt at få vigtige næringsstoffer fra andre kilder

Hvis du vælger at skære ned på dit kødforbrug, eller særligt hvis du ønsker at skære kød helt ud af din kost, så er det vigtigt at finde specifikke næringsstoffer i andre fødevarer. Der er nemlig en del næringsstoffer, som vi hovedsageligt får fra animalske produkter, men det er langt fra umuligt at finde dem i planteriget. 

Nogle af de vigtigste næringsstoffer i denne sammenhæng er protein og jern. Heldigvis kan man få rigeligt protein fra bælgfrugter, nødder, tofu, frø og korn. Jern kan man også få fra bælgfrugter, korn, nødder og frø. Med en plantebaseret kost kan kroppen også mange næringsstoffer som jod, omega-3 fedtsyrer og calcium. Jod kan fås i tang og jordberigede produkter, omega-3 findes i tang, alger, hørfrø, chiafrø og valnøddeolie, mens calcium findes i kål, tofu og kikærter.

Nogle næringsstoffer er meget svære at finde andre steder end kød, og her kan det blive nødvendigt at tage kosttilskud, for at kroppen får alle de nødvendige stoffer. Det gælder særligt D-vitamin og B12-vitamin.

Overvej en vegetarisk eller vegansk frokost

En af de måltider, hvor man let kan skære ned på eller helt droppe kødet, er frokosten. Dette gælder både hjemme i privaten, i skolen eller på arbejdspladsen. Med relativt få ændringer kan den klassiske danske frokost gøres meget mere bæredygtig ved at skære ned på eller helt fjerne kødet til fordel for velsmagende og inspirerende plantebaserede alternativer.

Hvis du også overvejer at skifte til mindre eller slet ingen kødprodukter i din frokost, har vi hos Frokostordninger.dk både en vegetarisk frokostordning og en vegansk frokostordning. En frokost uden kød behøver nemlig hverken at gå på kompromis med smag, mæthed eller variation. Klik ind og se, om en vegetarisk eller vegansk frokostordning er noget for dig og din arbejdsplads. I kan også nemt vælge en kombineret frokostordning med udvalgte vegetardage.

Alle de køkkener, som vi samarbejder med, gør brug af sunde og friske råvarer, der giver god energi til hele arbejdsdagen. Hvis du går op i din og kollegaernes sundhed, men du ikke er interesseret i at fravælge kød til det daglige frokostmåltid, så har vi hos Frokostordninger.dk et stort udvalg af erfarne køkkener, der kan levere en sund frokostordning til din virksomhed, hvor smag og variation er i fokus.