Inflationen buldrer derud af, og råvarepriserne er stigende. Det betyder, at billig mad er i høj kurs for tiden og meget efterspurgt. Prisstigningerne kan nemlig i den grad mærkes i husholdningen, og det får danskerne til at spare. Ifølge Danmarks Statistik er fødevarepriserne steget med 15,9 procent siden samme tid sidste år (tal fra september). Pengene rækker derfor ikke så langt, som de har gjort. Ideer til billig mad og ideer til, hvordan man sparer penge på mad, er derfor af gode grunde noget, som optager mange.
Når man ser på forbrugerprisindekset, der viser prisudviklingen på en lang række forbrugsvarer, er det særligt basisfødevarerne, der er steget. Det gælder fx. smør, mælk, gryn, kornprodukter og kød. Dette er fødevarer, som de fleste danskere bruger til dagligt eller i hvert fald hver uge, og derfor oplever mange, at det er blevet sværere at få billig mad på bordet.
Billig mad i en tid med inflation
Selvom fødevarepriserne er steget, og pengene ikke rækker så langt, som de har gjort, er det stadig muligt at få billig mad. Det kræver dog, at man tænker lidt mere over sine ture i supermarkedet. Her giver vi 6 råd til at spare penge på mad i en tid, hvor priserne stiger.
Hold øje med tilbudsaviser
Det har altid været et godt råd at holde øje med tilbudsaviserne, hvis man vil spare penge på mad. Men hvis du ikke allerede gør det, kan det være en rigtig godt idé at begynde på. Hvis du vil have billig mad, kan der nemlig være rigtig mange penge at spare, hvis du køber ind, der hvor varerne er på tilbud.
Køb privat label varer
Desværre er det sjældent alle varer, man skal bruge, der er på tilbud i én butik. Derfor kan du med fordel gå efter varer med “privat label”. Det er ofte billigere mad, end hvis du køber mærkevarerne. Privat label er de mærker, som er butikkens eget discountmærke.
Køb varer tæt på udløbsdato
En vej til billig mad er også at kigge efter de gule tilbudsmærker. Dette er dog kun muligt, hvis du alligevel skal bruge varerne samme dag eller evt. dagen efter. For at undgå madspild sætter mange supermarkeder nemlig fødevarerne ned, når de er tæt på udløbsdatoen, og det markerer de med et gult mærke.
Gå efter sæsonens råvarer
Sæsonens råvarer er ofte billigere end dem, der ikke er i sæson. Du kan derfor få mere billig mad, hvis du køber sæsonbetonet. Lige nu er efteråret over os, og det betyder blandt andet, at du med fordel kan gå efter alle slags rodfrugter og kål.
Hav styr på skabene derhjemme
Endnu en måde at sikre sig billig mad er at have styr på, hvad der allerede er i køleskabet og i skabene derhjemme. Der ryger nemlig ofte for mange varer i indkøbskurven, fordi man ikke har styr på, hvad man allerede har. Sørg derfor for at have styr på det, inden du tager ud og handler.
Lav en madplan
Der er også mange penge at spare, hvis du laver en madplan og en indkøbsliste, du følger. En madplan og en indkøbsliste sikrer nemlig, at du ikke klatkøber, og du mindsker impulskøbene. Det betyder også, at du vil opleve, at du bruger færre penge på mad, og du vil derfor opleve at maden er billigere. Når du laver en madplan, er det også muligt at bruge madvarerne og resterne flere dage.
Skal frokosten være billig?
Når det kommer til frokost, kan en frokostordning på arbejdspladsen være en relativ billig løsning for medarbejderne – særligt sammenlignet med at gå ud i byen og købe takeaway eller færdigretter. Satsen for egenbetaling på en frokostordning er nemlig på 15 kroner om dagen, hvis frokostordningen er uden dikkevarer og 20 kroner om dagen, hvis drikkevarer er inkluderet. Læs mere om reglerne for egenbetaling her.