madvarers holdbarhed

Madspild er et stort problem, og en måde at reducere madspild på er at vide, hvor længe forskellige madrester kan holde sig, så man ikke blot smider spiseligt mad ud. Ved at opbevare madrester korrekt kan du forlænge holdbarheden og sikre, at det stadig er sikkert og velsmagende at spise.

Hvor længe kan kødprodukter holde sig?

Råt kød – Oksekød, kylling og svinekød, skal opbevares i køleskabet og bruges inden for 1-2 dage – følg anvisningerne for opbevaring på pakkerne eller spørg slagteren. Hvis du ikke planlægger at bruge kødet inden for dette tidsrum, bør du fryse det ned, så du kan tilberede kødet på et senere tidspunkt. I fryseren kan råt kød holde sig i op til 6-12 måneder afhængig af kødtypen, men hvis kødet har ventet 1 dag i køleskabet, bør du tilberede det senest dagen efter for at undgå, at kødet bliver dårligt.

Tilberedt kød – Madrester af stegt kylling eller koteletter kan opbevares i køleskabet i 3-4 dage efter tilberedning. Det er vigtigt, at du sørger for at pakke det kødet ind i plastfolie eller en lufttæt opbevaringsbeholder, så du undgår, at det tørrer ud eller optager lugte fra andre fødevarer i køleskabet. Hvis du varmer madrester af tilberedt kød, er det vigtigt, at du ikke sætter det i fryseren igen. Har du tilberedt kød til flere dage, bør du kun opvarme så meget, som du skal spise. I fryseren kan tilberedt kød holde sig i op til 2-6 måneder afhængigt af kødtypen.

Hvor længe kan fisk og skaldyr holde sig?

Rå fisk og skaldyr – Disse har en meget kort holdbarhed, og bør bruges inden for 1-2 dage efter køb. Det anbefales, at du opbevarer fisk og skaldyr i den koldeste del af dit køleskab. Ligeledes er det vigtigt, at du sørger for, at det er pakket ind i tæt plastfolie eller en lufttæt opbevaringsbeholder. I fryseren kan rå fisk og skaldyr holde sig i op til 3-6 måneder, men følg producentens anvisninger.

Tilberedt fisk og skaldyr – Madrester fra fisk og skaldyr bør opbevares i køleskabet og spises inden for 3-4 dage. I fryseren kan tilberedt fisk og skaldyr holde sig i op til 2-3 måneder. 

Hvor længe kan mejeriprodukter holde sig?

Mælk og fløde – Disse mejeriprodukter bør opbevares i køleskabet og bruges inden for deres bedst før-dato. Ved åbning af mælk og fløde vil der typisk være producentens anbefaling for, hvornår indholdet i kartonen skal være brugt – oftest 3-4 dage. Det er muligt at fryse mælk, men man skal være opmærksom på, at frysning kan ændre teksturen.

Ost – Hårde osteblokke som cheddarost, skæreoste og parmesan kan holde sig i op til 3-4 uger i køleskabet, mens bløde oste som brie, camembert, skimmelost, smøreost, hytteost og skimmelost typisk anbefales brugt inden for 4-5 dage. Det er vigtigt, at man opbevarer ostene korrekt – fx i en plastikboks eller -pose, voksbehandlet papir eller madpapir. For at forlænge holdbarheden af oste kan du fryse dem, og de kan typisk holde sig i op til 4 måneder i fryseren. Igen kan frysning af ost som med mælk medføre, at teksturen ændres ved optøning.

Hvor længe kan frugt og grøntsager holde sig?

Frugt – Holdbarheden i frisk frugt varierer afhængigt af flere faktorer. Hvis du eksempelvis skærer i et stykke frugt – fx et æble, vil det igangsætte et enzym i æblet, der gør, at æblet bliver brunt. Det reducerer derfor holdbarheden i æblet, men hvis du vil undgå, at æblet bliver brunt, kan du fylde en skål med citronsaft og vand, hvor du sætter æblestykkerne i. Friske bær holder sig typisk i 3-7 dage, mens æbler og citrusfrugter kan holde sig i flere uger, såfremt man ikke skærer i dem. Holdbarheden ved frugt kan forlænges ved at fryse dem, og du kan bruge frossen frugt til en lækker og forfriskende smoothie eller ved bagning.

Grøntsager – Friske grøntsager som spinat og salat bør du bruge inden for 3-5 dage, mens rodfrugter og kartofler kan holde sig i op til flere uger. Dog bør du være opmærksom på, om du kan se, at kartoflerne bliver grønne. Hvis kartofler er grønne, er det tegn på et højt indhold af stoffet solanin, hvorfor du skal kassere kartoflen. Ydermere er det vigtigt, at man kun spiser knolden ved en kartoffel, da øvrige dele – fx plantedele er giftige for dig. Det anbefales, at du opbevarer grøntsager i plastposer eller beholdere i køleskabet, så du forlænger grøntsagernes friskhed.

Hvor længe kan pasta og ris holde sig?

Uåbnet pasta og ris – Da disse produkter er tørre, kan de holde i længere tid. Du kan følge de anvisninger, der er på indpakningen og sørge for, at du bruger produktet inden bedst før-datoen.

Tilberedt pasta og ris –  Når du har tilberedt pasta eller ris, bør det opbevares i køleskabet, og det bør spises inden for 3-5 dage. Sørg for, at de er godt pakket ind for at forhindre udtørring. Hvis du har til hensigt at genopvarme dine ris, er det vigtigt, at du efter kogning får det hurtigt ind i køleskabet til nedkøling, da det ikke må vente i stuetemperatur, hvis det skal genopvarmes. Det skyldes, at der kan være bakteriesporer i ris, som ved genopvarmning kan give madforgiftning

Gode råd til hvordan du opbevarer madrester

Lufttætte beholdere – De forhindrer, at madrester tørrer hurtigere ud, og man kan undgå at madresterne optager lugte fra andre fødevarer.  

Mærkater og datoer – Mange dagligvarer med holdbarhedsdatoer, har afkrydsning eller tomt datofelt, som man kan skrive på, så man ved, hvornår man har åbnet for fx mælken. Følg de anvisninger og datoer, som producenten har angivet, så produktet ikke bliver gammelt.

Nedkøling – Hurtig nedkøling af madrester kan opnås med mindre lufttætte beholdere. 

Korrekt opvarmning – Bakterier kan danne sig, når du nedkøler madrester. Det er derfor vigtigt, at du ved opvarmning af madrester sikrer dig, at temperaturen er mindst 75°C, da eventuelle bakterier dermed kan dræbes.

Ved at følge disse retningslinjer kan du forlænge holdbarheden af dine madrester, så du er med til at mindske madspild i din husstand.