Glutenfri kost bliver mere og mere udbredt, og uanset om du overvejer at skifte til en glutenfri livsstil af sundhedsmæssige årsager eller blot er nysgerrig efter at lære mere om denne kost, er du kommet til det rette sted!
En glutenfri kost er en kostplan, der, som navnet antyder, udelukker alle fødevarer, der indeholder gluten. Denne diæt er typisk baseret på frugter, grøntsager, kød, ris, mælk, nødder og æg samt glutenfrit brød og pasta. Hvis gluten har en negativ effekt på din krop, kan du ved at følge en glutenfri kost sikre, at du undgår skadelige virkninger fra gluten.
Hvad er gluten?
Lad os først få det helt grundlæggende på plads. Gluten, et protein i hvede, byg og rug, er en del af proteinet prolamin. For nogle kan prolamin i gluten medføre alvorlige sundhedsmæssige problemer, især for dem, der lider af cøliaki – en livslang sygdom, der udløser en stærk reaktion på gluten-proteinet.
Lider du af cøliaki, forårsager gluten skade på fimrehårene i tyndtarmen, hvilket resulterer i deres forsvinden. Når fimrehårene er reduceret eller helt forsvundet, hæmmes optagelsen af fødevarer og påvirker kroppens evne til at absorbere vigtige næringsstoffer. Det er dog individuelt, hvor meget gluten skader den enkelte person.
I Danmark er der ingen præcise tal for antallet af cøliakipatienter, men de fleste undersøgelser peger på, at det udgør mindre end 1 procent af befolkningen. Cøliaki kan forekomme både i barndommen og i voksenlivet, men risikoen øges med alderen, og det er mest udbredt blandt personer over 50 år. Den eneste behandling for cøliaki er en glutenfri kost hele livet for at undgå komplikationer og sikre optimal sundhed og velvære.
Hvem skal følge en glutenfri kost?
Hvis du ikke lider af cøliaki, men alligevel følger en glutenfri kost, er det vigtigt at være opmærksom på, at du muligvis går glip af vigtig og gavnlig næring fra fuldkornsprodukter, herunder kostfibre. Af denne grund anbefales en glutenfri kost ikke til personer uden cøliaki.
Læs mere her om de vigtige næringsstoffer du får fra maden.
Glutenfri mad består som sagt udelukkende af hvede, rug og byg og tillader kun havre i begrænsede mængder, så længe det ikke har været i kontakt med andre kornsorter under dyrkning og efterbehandling.
Hvis du overvejer at skifte til glutenfri kost for en sundere livsstil, bør du være opmærksom på, at der ikke er nogen sundhedsfaglig dokumentation for, at glutenfri mad generelt er sundere, medmindre du har glutenintolerance. Glutenfri mad bør heller ikke anses som en slankekur, da glutenfrie madprodukter ofte indeholder større mængder af fedt og sukker og har samtidig et lavere indhold af kostfibre. Glutenfri kost bør derfor kun følges af personer, der af sundhedsmæssige årsager skal undgå gluten.
Hvilke produkter indeholder gluten?
Hvis du følger en glutenfri kost, er det afgørende at være opmærksom på, at der findes utallige madvarer, der indeholder gluten, selvom det måske ikke er åbenlyst. Produkter som madlavningsfløde, bouillon, nudler, krydderier, remoulade, småkager, sojasovs, ristede løg, vingummi og øl kan alle indeholde gluten. Desuden findes gluten også i adskillige E-numre.
For personer med cøliaki er det typiske daglige toleranceniveau for gluten under 10 milligram, hvilket er grunden til, at der er en lovgivning, der sikrer, at disse madprodukter indeholder under 10 milligram gluten. Til sammenligning indeholder en helt almindelig skive rugbrød omkring 3 gram gluten.
Hvis du ikke vil spise gluten, er det vigtigt at være velinformeret om, hvordan denne kost vil påvirke din krop. Hvis du skal undgå gluten, er det ligeledes essentielt at have viden om, hvilke fødevarer og madprodukter der indeholder gluten. Sørg for at læse indholdsdeklarationerne omhyggeligt for at undgå utilsigtet indtagelse af gluten.
Mange veje til en sund livsstil
Hvis de mulige sundhedsmæssige fordele ved en glutenfri kost er det, der har fået dig til at læse dette indlæg, så er der mange veje til en sundere livsstil. Små ændringer i din daglige kost kan have stor effekt på din sundhed over tid, og hos Frokostordninger.dk er vi opsatte på at informere og inspirere danskerne til at tage de sunde valg i hverdagen. Frokosten er en af de daglige måltider, hvor en lille ændring kan gøre en stor forskel. Hvis du overvejer et sundere alternativ til det daglige frokostmåltid på din arbejdsplads, så har vi et samarbejde med mange køkkener i Storkøbenhavn, Nordsjælland og Århus, der kan levere en sund frokostordning til dig og dine kollegaer. Har du eller en kollega allergisk overfor gluten, skal I blot informere os, så sørger for for at tage hensyn til allergien i jeres frokostordning.