Når man har med fødevarer at gøre, er det utrolig vigtigt at være opmærksom på hygiejnen. Det gælder uanset, om det er ved frokostbordet derhjemme med familien, ved et middagsselskab eller ved frokosten på arbejdspladsen. Hvis ikke, man er opmærksom på hygiejnen, kan holdbarheden af maden påvirkes, væksten af bakterier i maden samt spredning af virus og bakterier får bedre betingelser.
Her får du 10 gode råd til at få en bedre hygiejnen ved frokostbordet
1. Vask hænder inden du serverer og sætter dig til bords
Håndvask (evt. brug af håndsprit) er en vigtig ting, når vi taler hygiejne. Ved at vaske hænder grundigt med varmt vand og sæbe, kan man fjerne bakterier fra hænderne. Sørg for at vaske dine hænder, uanset om du skal tilberede frokost, anrette frokost eller blot spise det.
2. Tør bordet af
Inden frokostbordet anrettes, bør det tørres af med en ren klud og evt. desinficerende middel. Overflader som bordet kan nemlig være en kilde til bakterier, som nemt kan overflyttes til maden, når den serveres. Hvis der skulle være allergikere fx nøddeallergikere, kan bordet også indeholde spor, der kan forårsage en reaktion.
3. Brug ikke fingrene
Det kan måske være fristende at tage en spegepølse eller en skive ost med fingrene, da det kan være meget nemmere at få ud af emballagen. Men det er en rigtig dårlig idé at tage pålæg fra frokostbordet med fingrene. Sandsynligheden for, at dine fingre er helt rene, er meget lille, og ved at tage en skive med fingrene fra pakken, kan du risikere at overføre bakterier fra dine hænder over i pakken med spegepølse. Du bør derimod tage pålæg med en gaffel, kniv eller ske, alt efter hvad der egner sig til den enkelte type pålæg.
4. Hav bestik til hver ret eller pålæg
Uanset om det er i frokostbuffeten på arbejdet eller ved frokostbordet hjemme med familien, bør du aldrig tage pålæg eller lignende med dit eget bestik. Det gælder både din kniv og din gaffel. Du bør desuden slet ikke tage flere slags pålæg med det samme bestik. Hvis du fx både tager smør, leverpostej og marmelade med den samme kniv, kan du risikere, at der overføres let fordærveligt pålæg til pålæg med længere holdbarhed. Det vil i praksis betyde, at marmeladen, som typisk har en lang holdbarhed, vil få en lige så kort holdbarhed som leverpostejen.
5. Vær opmærksom på, hvordan du lægger låget
Hvis frokostbordet består af en masse forskelligt frokostpålæg, der serveres i originalemballagen, er det vigtigt at være opmærksom på låget fra originalemballagen, da det måske skal bruges igen. Mange vil måske lægge låget med ydersiden ned mod bordpladen for at undgå, at bakterier fra bordet overføres til indersiden af låget. Men dette er faktisk ikke den bedste måde at gøre det på. Ved at ydersiden vender ned mod bordpladen, vil indersiden af låget pege på mod loftet, og her kan der falde støv fra luften ned på den del af emballagen, som er i kontakt med pålægget og dermed overfører bakterier. For at undgå dette, bør du derfor lægge låg fra fx pålæg, smør og lignende på et stykke køkkenrulle med indersiden ned på køkkenrullen. På den måde beskytter køkkenrullen mod bakterier fra bordpladen, og støvet fra luften lander på ydersiden af låget, som aldrig vil være i kontakt med maden.
6. Lad ikke maden stå for længe uden låg eller madfilm
Når mad og pålæg står fremme på frokostbordet uden låg eller beskyttelse af madfilm, kan det påvirke holdbarheden. For at sikre den bedste hygiejne er det derfor en god idé ikke at lade pålæg og lignende stå for længe uden låg eller med madfilm omkring.
7. Vær opmærksom på pynt på pålægget
Hvis man skal servere frokost for andre, kan det være fristende at lægge frisk agurk, peberfrugt eller måske en lille klase vindruer sammen med pålægget. Eller måske pynter du maden på fadene med friske krydderurter for at gøre anretningen lidt mere indbydende. Det kan være en rigtig god idé, men skal resterne gemmes, kan netop dette påvirke hygiejnen. Alle grøntsager indeholder nemlig jordbakterier, og placerer du det sammen med fx kødpålæg, vil det give grobund for, at jordbakterierne kan vokse. Hvis tingene skal kunne gemmes, og du ønsker den mest optimale holdbarhed, bør du adskille pynt fra maden.
8. Adskil koldt og varmt på serveringsfade
For at sikre den bedste hygiejne ved frokostbordet bør du adskille kolde og varme retter, så de har hver deres fade. Et klassisk eksempel på en kombination af varmt og koldt er at servere koldrøget laks i samme fad som varme æg. Hvis der er rester til overs, vil laksens holdbarhed og konsistens være påvirket negativt af varmen fra æggene. Så sørg altid for at have separate fade til kolde anretninger og varme anretninger.
9. Læg ikke mad tilbage i originalemballagen, hvis den har været ude
Jo flere overflader maden har været i kontakt med, des større sandsynlighed er der for at overføre bakterier til maden. Hvis du har serveret maden på serveringsfaden, men der er rester tilbage, og originalemabagalgen er gemt, bør du ikke flytte maden tilbage i originalemballagen. Når du skal opbevare resterne, bør du derimod flytte det til en ren emballage, der kan lukkes til.
10. Vær opmærksom på, hvor længe maden har stået ude
En klassiker, når det kommer til manglende hygiejnen ved frokostbordet, er, at maden står uden for køl alt for længe, så du ikke længere kan regne med holdbarheden. Vær ekstra, ekstra opmærksom på det i sommervarmen.
Læs også om gode råd til hygiejnen i en frokostbuffet