lun vintermad til de kolde dage

De kølige og mørke januardage indbyder til lækker vintermad, der giver velsmag og varme. Typisk forbinder vi vintermad med varme retter, der ofte kan passe sig selv i ovnen eller i gryden, og som langsomt spreder en duft i hele huset, der får mundvandet til at løbe.

Vintermad med sæsonens råvarer

Når vi taler vintermad, handler det dog ikke nødvendigvis kun om varme retter at lune sig på. Det handler nemlig i lige så høj grad om også at bruge sæsonens råvarer. Derfor kan vintermad fx også sagtens være kolde, lækre salater fx kålsalater, rødbedesalat, waldorfsalat eller en linsesalat med årstidens grønt.

I januar er det fx sæson for gulerødder, kartofler, rødbede, pastinak, persillerod og rødbede. Men også flere former for kål og svampe er i sæson. Du kan derfor med fordel bruge disse råvarer i din madlavning.

Her giver vi inspiration til en lang række vinterretter, I kan lave i januar måned.

Ideer til vintermad i januar

Her får du en liste med ideer til madlavning i januar måned.

Klassisk vintermad

Er du til de klassiske retter, kan du i løbet af den næste måned kaste dig ud i nogle af de nedenstående varme retter og bruge nogle af årstidens råvarer.

  • Brændende kærlighed med kartoffelmos
  • Svensk pølseret
  • Gryderetter
  • Supper
  • Tærte
  • Ovnbagte rodfrugter
  • Kyllingegryde
  • Indbagt torsk

Mere eksotisk vintermad

Der findes mange eksotiske retter, som kan give dejlig varme og velsmag i vintermåneden. Prøv fx en af nedenstående retter.

  • Dahl
  • Ramen
  • Kylling i karry

Vintersalater

Da mange rodfrugter, frugter og grøntsager er i sæson i januar måned, er det oplagt at kaste sig ud i en lækker vintersalat. Prøv fx:

  • Kålsalat
  • Waldorfsalat
  • Rødbedesalat
  • Salat med bagte jordskokker
  • Linsesalat

Vegetarisk vintermad

Det vegetariske køkken byder også på mange lækre retter, du kan kaste dig ud i.

  • Bagte auberginer i tomatsauce
  • Lasagne med svampe
  • Risotto
  • Quinoagryde
  • Ratatouille