Simreretter Hvis der er én ting, som hører efteråret og vinteren til, så er det varme gryderetter. Det passer nemlig perfekt til de kølige dage og mørke aftener. Der er jo intet bedre, end når duften af en smagfuld gryderet, der har simret på komfuret, møder næseborene efter en kold og hektisk dag, og når forventningerne til smagen bliver indfriet ved middagsbordet.

Det gode ved gryderetter er ikke kun, at de giver varme og dufter og smager himmelsk. De er også nemme at lave og kan passe sig selv på komfuret det meste af tiden. Derfor fungerer de sammenkogte retter både perfekt til hverdag, og når der er gæster.

Gryderetter har også den fordel, at man næsten helt selv kan bestemme, hvilke grøntsager, krydderier og evt. kød, man vil have i sin ret. Derfor er der stor mulighed for at tilpasse retten til sine egne smagsløg.

Nedenfor giver vi vores bud på tre forskellige gryderetter – en klassisk, en vegetarisk og en eksotisk, som måske kan inspirere, når du skal i køkkenet.

 

Den klassiske gryderet

En af de helt store klassikere, når det kommer til gryderetter, er selvfølgelig mørbradgryde, som er perfekt til kødelskerne. Den er nemlig fyldt med mørbrad, bacon og cocktailpølser.
Udover kød består en mørbradgryde af lækre grøntsager fx. løg, peberfrugt og champignon. Saucen laves oftest på fløde, hakkede tomater og paprika.

Den vegetariske gryderet

En gryderet er langt fra kun for kødelskerne. Der er nemlig mange lækre vegetariske alternativer til den klassiske udgave. I stedet for kød kan du fylde gryden med bønner og en masse ekstra grøntsager fx. squash, gulerødder, peberfrugt, champignon og løg.
Udover bønner og grøntsager består en vegetarisk gryderet af fløde, hakkede tomater, paprika og hvidløg.

Den eksotiske gryderet

Gryderetter er ikke kun en klassiker i det danske køkken. Mange andre lande gør sig også i de varme, sammenkogte retter. Prøv fx. en eksotisk sammenkogt ret med gulerødder, søde kartofler, kikærter, løg, hvidløg, peanutbutter, flåede tomater og kokosmælk, krydret med paprika og karry.

Tilbehør til gryderetter

Ligesom der findes mange forskellige gryderetter, så findes der også meget forskelligt tilbehør. Nedenfor har vi listet vores favorittilbehør.

  • Kartoffelmos
  • Mos af diverse rodfrugter
  • Ris
  • Blomkålsris
  • Couscous
  • Brød

De fungerer alle sammen rigtig godt til de fleste gryderetter, så vælg det tilbehør, du bedst kan lide, eller brug det du lige har i skabet eller køleskabet derhjemme. Så mindsker du samtidig madspild.

Vil du have endnu mere inspiration?

Hold dig opdateret på vores blog, hvor vi flere gange hver måned kommer med nye opskrifter, tips og tricks og inspiration til madlavning. Lige nu finder du 60 forskellige indlæg fyldt med en masse inspiration.