Der findes et utal af eksotiske og tropiske frugter, som vi gerne ynder at bruge i det danske køkken. Eksotisk frugt, Pitahaya / dragefrugtIsær i desserter er de anderledes og mangefarvede frugter populære. Nogle af frugterne er efterhånden blevet en så indgroet del af vores hverdagsgastronomi, at vi ikke nødvendigvis tænker over deres tropiske herkomst længere. Det gælder for eksempel ananas, kiwi og ikke mindst avocadoen.

Udover de frugter, som vi kender fra dagligdagen, findes også de mere specielle tropiske frugter, som du måske ikke engang har hørt om. Kender du for eksempel de følgende?

Pitahaya / dragefrugt

Hvis vi siger Pitahaya, hvad siger du så? Det hjælper måske at omformulere til det danske kaldenavn; dragefrugt. Hvis du har rejst rundt i Thailand, kan du næsten ikke have forbigået denne smukke frugt. Med rødlige nuancer udenpå og hvidt frugtkød med små sorte prikker er denne frugt helt special og ulig noget, vi kan finde i den danske natur.

Smagen af Pitahaya dragefrugt er sød og mild og minder lidt om vandmelon. Frugten som er på størrelse med en grapefrugt er fast nok i frugtkødet til at man kan skære frugten i skiver eller tern, og fx bruge den i salater og isdesserter.

Andre anvendelsesmuligheder er at mixe din pitahaya dragefrugt i smoothies eller fx i grød.

Eksempel på eksotisk frugt, Litchi

Litchi

Litchi-frugten, som også kaldes kærlighedsfrugten, stammer oprindeligt fra Kina. Det er en lille frugt på størrelse med en valnød, som er hård udenpå med en ru overflade. Den kan næsten minde om en kastanjefrugt (med skal på). Inden i er der en forholdsvis stor sten, som endelig ikke må spises. Den er nemlig giftig. Det siges, at en kineser plantede et litchitræ for at behage en hofdame, som han havde set sig lun på. Duften fra træet skulle behage hendes fine næse. Derfor kaldes litchifrugten også for kærlighedsfrugten. Frugten er fyldt med især C-vitamin.

kaki frugt

Kaki

Hvis du tager et kig på kaki-frugten, vil du måske blive snydt og forveksle den med en tomat. Men tag ikke fejl, de smager ikke ens. En kaki-frugt er forholdsvis sødlig, og så er den gul/orange i nuancerne til forskel fra den røde tomat. Af samme årsag egner den sig godt til desserter; eksempelvis kage, mousse eller frugtsalat. Smagsnuancerne minder mest om en blanding af fersken, figen og abrikos.

 

Jack fruit

Denne særprægede kæmpe frugt stammer fra Asien og Afrika, hvor den gror på det såkaldte jack tree. Den er nationalfrugt i Bangladesh og Sri Lanka, og frugten kan komme op og veje omkring 30-50 kg., hvilket gør den til verdens største frugt.

Den har en hård og pigget skal, og det kræver nogen øvelse med en stor kniv at åbne den og komme ind til frugtkødet, som er gult, trevlet og meget fast og minder en del om kyllingekød i konsistensen. Og netop frugtkødets konsistens gør at jack fruit frugter er populære blandt vegetarer, som en slags erstatning for kød.

Smagen på jack fruit er ikke så fremtrædende som man måske skulle tro, når man tager dens størrelse i betragtning, den har nemlig en ganske mild smag, som måske minder mest om en halvmoden mango frugt. Ligesom smagen er duften også mild og sødlig.

I Danmark kan jack fruit frugter som regel købes på dåse i mindre portioner i asiatiske butikker, grønthandlere, eller andre specialbutikker.

Tag selv på jagt efter frugter og bær

Der er adskillige andre frugter rundt om i verden, som alle er rige på vitaminer, antioxidanter eller andre gode stoffer. Du kan også tage et kig i vores egen baghave i det danske landskab, hvor der faktisk gemmer sig en masse gemte skatte. Eksempel er havtorn – et lille bær – blevet voldsomt populært de senere år i nordisk gastronomi. Du kan selv finde bærrene i den vilde natur – det er en ren vitaminbombe. Hos Frokostordninger.dk ønsker vi dig held og lykke med jagten på frugter og andet godt fra naturen!

Vil du have endnu mere inspiration?

Hold dig opdateret på vores blog, hvor vi flere gange hver måned kommer med nye opskrifter, tips og tricks og inspiration til madlavning. Lige nu finder du mere end 60 forskellige indlæg fyldt med en masse inspiration.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er tropiske frugter?

Tropiske frugter er frugter, der vokser i områder med tropisk, subtropisk og ækvatorialt klima. Typiske områder, de vokser i er Østasien, Mellemamerika og Afrika.

Kan tropiske frugter tåle kulde?

Tropiske frugter tåler ikke kulde under 4 grader celsius.

De fungerer alle sammen rigtig godt til de fleste gryderetter, så vælg det tilbehør, du bedst kan lide, eller brug det du lige har i skabet eller køleskabet derhjemme. Så mindsker du samtidig madspild.