Der findes et utal af eksotiske og tropiske frugter, som vi gerne hiver ind i det danske køkken. Eksotisk frugtIsær i desserter er de mangefarvede frugter populære. Nogle af frugterne er efterhånden blevet en så indgroet del af vores hverdagsgastronomi, at vi ikke nødvendigvis tænker over deres tropiske egenskaber mere. Det gælder for eksempel ananas, kiwi og ikke mindst avocadoen.

Udover de frugter, som vi kender fra dagligdagen, findes også de mere specielle, som du måske ikke engang har hørt om. Kender du for eksempel de følgende?

Pitahaya

Hvis vi siger Pitahaya, hvad siger du så? Det hjælper måske at omformulere til det danske kaldenavn; dragefrugt. Hvis du har rejst rundt i Thailand, kan du næsten ikke have forbigået denne smukke frugt. Med rødlige nuancer udenpå og hvidt frugtkød med små sorte prikker er denne frugt helt special og ulig noget, vi kan finde i den danske natur.

Litchi

Litchi-frugten, som også kaldes kærlighedsfrugten, stammer oprindeligt fra Kina. Det er en lille frugt på størrelse med en valnød, som er hård udenpå med en ru overflade. Den kan næsten minde om en kastanjefrugt (med skal på). Inden i er der en forholdsvis stor sten, som endelig ikke må spises. Den er nemlig giftig. Det siges, at en kineser plantede et litchitræ for at behage en hofdame, som han havde set sig lun på. Duften fra træet skulle behage hendes fine næse. Derfor kaldes litchifrugten også for kærlighedsfrugten. Frugten er fyldt med især C-vitamin.

Kaki

Hvis du tager et kig på kaki-frugten, vil du måske blive snydt og forveksle den med en tomat. Men tag ikke fejl, de smager ikke ens. En kaki-frugt er forholdsvis sødlig, og så er den gul/orange i nuancerne til forskel fra den røde tomat. Af samme årsag egner den sig godt til desserter; eksempelvis kage, mousse eller frugtsalat. Smagsnuancerne minder mest om en blanding af fersken, figen og abrikos.

Tag selv på jagt efter frugter og bær

Der er adskillige andre frugter rundt om i verden, som alle er rige på vitaminer, antioxidanter eller andre gode stoffer. Du kan også tage et kig i vores egen baghave i det danske landskab, hvor der faktisk gemmer sig en masse gemte skatte. Eksempel er havtorn – et lille bær – blevet voldsomt populært de senere år i nordisk gastronomi. Du kan selv finde bærrene i den vilde natur – det er en ren vitaminbombe. Hos Frokostordninger.dk ønsker vi dig held og lykke med jagten på frugter og andet godt fra naturen!