Inspiration til to lækre og sunde retter med frugt i sæson

Sommeren er gået på hæld og de hyggelige, mørkere dage står for døren. I denne tid vil du måske forkæle dine kære eller dig selv med noget sødt til ganen efter middagsmaden, men måske har du allerede blikket rettet mod næste års sommerkrop? I så fald er du måske på jagt efter sunde desserter med frugt i sæson?

En sund dessert med frugt i sæson er nemlig både godt for din talje, og så er lokale råvarer i sæson godt for kloden, fordi dine frugter ikke har været på en jordomsejling eller flyvetur for at nå dit spisebord. Danskerne har lige nu meget fokus på at spise mere bæredygtigt. Det kan vi se, fordi flere og flere bestiller vores bæredygtige frokostordning. Her kommer vi derfor med inspiration til 2 sunde desserter med frugt i sæson, som du kan glæde familien med denne oktober.

To lækre og sunde desserter med frugt i sæson

Oktober er en fantastisk sæson, hvor meget frugt og grønt hænger helt modent på træerne eller er klar til at blive hevet ud af jorden. Når det kommer til frugterne, så er Oktober højsæson for de friske danske æbler og pærer. Hertil kommer de danske bær, hvor både hindbær og brombær er helt klar til at blive plukket og brugt i desserten. Denne guide giver dig derfor to gode bud på, hvordan de danske æbler, pærer og bær kan blive til lækre og sunde desserter, som kan varme dig et sødt og sundt pift.

Bagte æbler med kanel

Vores første bud på en sund dessert med frugt i sæson udnytter de lækre danske æbler, der er så modne lige nu, at de praktisk talt selv falder fra træerne og lige ned i din skål. Hvis du har et æbletræ i haven, så er denne ret lige noget for dig – og hvis ikke, så bunder butikkerne med danske æbler lige nu.

Retten er simpel at lave og kræver meget få ingredienser. Du skal bruge:

  • 3-4 store danske æbler
  • 1 spiseske honning
  • Vaniljeekstrakt
  • Saft fra en halv citron

Hertil kan man vælge forskellige toppings:

  • En halv kop finthakkede nødder som mandler eller valnødder
  • Skyr eller græsk yoghurt
  • Friske hindbær

Retten er meget simpel at lave, du skal blot:

  1. Forvarme ovnen til 175 grader.
  2. Skyl og rens æblerne. Fjern kernehuset. Placer æblerne i en bageform eller et ovnfast fad.
  3. Kom kanel, honning, citronsaft og en halv teske vaniljeekstrakt i en lille skål og rør godt rundt.
  4. Brug en madpensel til at pensle æblerne med blandingen fra den lille skål.
  5. Overdæk de smurte æbler og bag dem i ovnen i 25-30 minutter, eller indtil de bliver møre.
  6. Her kan du vælge at riste de hakkede nødder til en lækker topping.
  7. Når de bagte æbler er møre, er de klar til at blive serveret med stegte nødder, friske danske hindbær og lidt skyr eller græsk yoghurt som topping – bon appetit.

Sund pære crumble med havregryn

Nu har vi smagt på de friske danske æbler, men den næste i rækken af sunde desserter med frugt i sæson er en sund pære crumble. Ved at kombinere sæsonens friske og sprøde pærer med god dansk havregryn kan du lave en lækker og sund dessert, som helt sikkert bliver et hit hjemme i køkkenet.

Denne ret er også forholdsvis simpel og kræver meget få ingredienser. Du skal bruge:

  • 4 modne danske pære
  • Saft fra en halv citron
  • 2 spiseskeer med honning
  • Et godt drys kanel
  • 1 teskefuld vaniljeekstrakt

Til topping kan du bruge:

  • 1-1,5 kop med havregryn
  • En kvart kop med havremel eller mandelmel
  • 1 spiseske med smeltet kokosolie
  • 2 spiseskeer med honning
  • En kvart kop med hakkede nødder
  • En lille smule salt
  • Friske blåbær

Retten er nem at lave. Du skal blot:

  1. Forvarme ovnen til 170 grader.
  2. Kombiner de skrællede og udskårne pærer med citronsaft, honning, kanel og vanilje ekstrakt i en stor skål.
  3. Tag en anden skål ud af skabet, hvor du kombinerer havregryn med melet, den smeltede kokosolie, honning, de hakkede nødder og et lille drys salt. Nu har du din topping.
  4. Fordel dine pærer i et ovnfast fad eller en bageform og fordel din topping jævnt ud over pærerne.
  5. Bag hele herligheden i ovnen i 20-25 minutter, indtil din crumble bliver gyldenbrun.
  6. Lad din crumble køle af, inden du serverer den med en lille skefuld yoghurt eller skyr og måske endda lidt friske danske brombær på toppen.
  7. Nu er du og familien klar til at nyde et sundt og fiberrigt alternativ til den klassiske pære crumble.

Vi håber, at disse opskrifter kan inspirere dig til sunde alternativer til desserter. Hvis du er på udkig efter inspiration til sund madlavning, så har vi mange opskrifter her i bloggen såsom en nem og sund pizza, der smager syndigt.